Jerry Fodor

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Jerry Fodor.

Jerry Fodor (1935) és un filòsof especialitzat en cognició, dins la branca d'estudi de filosofia de la ment. Ha estat professor de Princeton, Columbia University i el MIT. Ha estat reconegut amb el Premi Jean Nicod. També és un crític d'òpera.

Idees principals[modifica | modifica el codi]

Fodor sosté que la ment és un conjunt de mòduls interrelacionats i amb un correlat físic al cervell. Determinats estímuls físics externs activen els mòduls, que es posen en funcionament per complir la seva funció dins del pensament.[1] La ment, però, compta també amb estats abstractes, els estats mentals, que afecten tota la persona, incloent els estats d'ànim, les creences i el llenguatge.

Un estat mental sorgeix a partir de la reflexió sobre el concepte o imatge mental d'un fet determinat, expressat lingüísticament al cervell en un llenguatge universal, diferent de les llengües naturals (seguint els postulats de Noam Chomsky). En sentir una expressió determinada o veure una realitat que s'adigui amb la representació mental o proposició lingüística associada, s'activa l'estat mental corresponent; és a dir, en sentir la paraula "gat" o veure un d'aquests animals, la ment etiqueta el fenomen amb un signe lingüístic mental. Aquest signe actua com a índex (segons els termes de Charles Sanders Peirce), ja que en variar la realitat externa (desaparèixer el gat de l'exemple), varia el signe. Són per tant les relacions amb l'exterior les que provoquen un canvi d'estat mental i configuren la relació entre els mòduls de la ment.[2]

Les idees sobre el llenguatge del pensament han rebut les mateixes crítiques que les del seu predecessor Chomsky: o bé provoquen una regressió a l'infinit (Ludwig Wittgenstein) o bé és un concepte innecessari.[3] A més a més, defensors del relativisme lingüístic afirmen que la llengua apresa en la socialització modifica el pensament, que no pot existir de forma independent.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Fodor, Jerry A. (1981). Representations: Philosophical Essays on the Foundations of Cognitive Science. Cambridge, Mass.: The MIT Press. ISBN 0-262-06079-5.
  2. Fodor, Jerry A. (1983). The Modularity of Mind:An Essay in Faculty Psychology. The MIT Press. ISBN 0-262-56025-9.
  3. Blackburn, S. (1984). Spreading the Word. Oxford University Press.