Joan Toralles

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoan Toralles
Biografia
Naixementsegle XIV Modifica el valor a Wikidata
Vic Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle XV Modifica el valor a Wikidata
Vic Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócronista Modifica el valor a Wikidata

Joan Toralles (Vic, segle XIV - Vic, segle XV) va ser un cronista català originari de Vic, autor d'una breu recopilació històrica editat com a "Noticiari". Es tracta d'una llista de noms, dates, llocs i esdeveniments compilats possiblement de memòria d'entre els anys 1365 i 1427.[1]És un document interessant perquè recull els comentaris populars sobre els afers del regiment de la cosa pública.[2]

La naturalesa de la trama condueix a Martí de Riquer i Morera a etiquetar Toralles com un representant de la vox populi del poble, que demostra un ampli coneixement dels esdeveniments actuals, astúcia i capacitat de concisió. Torralles cobreix el terratrèmol que va aturar a Olot el 15 de maig de 1427 de la següent manera:

« En lo dit any [1427] a 15 de maig feu gran terratrèmol que enderrocà en dit Bisbat [Girona], Olot, Castellfollit, Ridaura, Sta. Pau, lo Mellol, e altres cases honrades, e tots els masos de Bas, hoc encare, que mudà un bosch de verns que era rost en un bon tret de metres, é així mudat visque, é és un mas, quis nomena lo mercadal de Bas, moriren dita jornada en dit lloch de Olot 15 persones, ... en los altres llochs moriren, pero no tants, com a Olot: apres la gent anatsen a jaurer per les barracas, tornaren a reparar las casas e hevitaren aquelles los demés, e seguisá Castellfollit. [3] »

Referències[modifica]

  1. «Joan Toralles». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Carles Puigferrat i Oliva, "Fam, guerra i pesta a la plana de Vic, 1374–1376" Arxivat 2011-07-18 a Wayback Machine., AUSA, XIX:144 (2000), 79.
  3. Citat per Hector Pera Manera, "Falles actives i perillositat sísmica al marge nord-occidental del solc de València" Arxivat 2015-03-23 a Wayback Machine., Doctoral Thesis, Universitat de Barcelona.