Vés al contingut

Joan Xavliani d'Abkhàzia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoan Xavliani d'Abkhàzia
King of Abkhazia (en) Tradueix
Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsAdarnases Xavliani Modifica el valor a Wikidata

Joan Xavliani (Ioanes Schavliani, mort el 873) fou un noble abkhazi, usurpador del tron del regne d'Abkhàzia del 871 al 873 (segons Toumanoff de 877/878 a 879).

A la mort del rei Jordi I d'Abkhàzia, no quedaven altres membres de la família reial que els dos fills de Demetri II d'Abkhàzia: el gran, Tinin, que era eristavi de Txikha, i el segon, Bagrat, qui vivia exiliat fora del regne. La vídua del rei difunt havia estat seduïda per un noble, el mthawar Ioanes Schavliani, i va fer matar Tinin i va ordenar també tirar a la mar a Bagrat, per donar el tron al seu amant. Bagrat es va salvar i es va refugiar a Bizanci mentre que Joan Xavliani es va casar amb la reina i es va proclamar rei. Va morir al cap de menys de dos anys de regnat i el va succeir el seu fill Adarnases Xavliani, nascut d'una unió anterior.

Bibliografia[modifica]

  • Cyril Toumanoff, Les dynasties de la Caucasie chrétienne de l'Antiquité jusqu'au XIXe siècle : Tables généalogiques et chronologiques, Rome, 1990
  • Marie-Félicité Brosset, Histoire de la Géorgie.
  • Nodar Assatiani i Alexandre Bendianachvili, Histoire de la Géorgie, Paris, l'Harmattan, 1997, 335 pàgs. (ISBN 2-7384-6186-7).