Joana Enríquez

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Escut d'armes de Joana Enríquez, reina consort d'Aragó i Navarra

Joana Enríquez i Fernández de Córdoba (Torrelobatón 1425 - Tarragona 1468), reina consort de Navarra (1444-1468) i d'Aragó (1458-1468).

Orígens familiars[modifica | modifica el codi]

Filla de Fadrique Enríquez, almirall de Castella i opositor polític d'Álvaro de Luna, assessor de Joan II de Castella.

Núpcies i descendents[modifica | modifica el codi]

L'1 d'abril de 1444 es casà amb Joan II d'Aragó, rei d'Aragó, Navarra i comte de Barcelona, sent la segona esposa d'aquest. D'aquesta unió en nasqueren:

Lloctinències generals[modifica | modifica el codi]

Joana Enríquez va exercir de lloctinent general del regne de Navarra juntament amb el seu fillastre Carles de Viana, fill del primer matrimoni de Joan II amb Blanca I de Navarra, i pel qual sentia una gran animadversió pel seu possible matrimoni amb la germana d'Enric IV de Castella, enemic de la seva família. El 1461 fou nomenada lloctinent de Catalunya però s'enemistà amb els estaments catalans, i en el context de la Guerra civil catalana fou acusada d'haver enverinat a Carles de Viana i va haver de fugir amb el seu fill a Girona buscant la protecció dels remences. Allí patí el Setge de la Força Vella endegat per les tropes de la Generalitat de Catalunya fins que fou alliberada per les tropes de Joan II i les tropes franceses que havien entrat a Catalunya en ajuda del rei. Va morir el 13 de febrer de 1468 a Tarragona.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]