José Carioca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeJosé Carioca

Modifica el valor a Wikidata
Tipuslloro antropomòrfic
personatge de còmic
personatge cinematogràfic animat Modifica el valor a Wikidata
Creat perThe Walt Disney Company Modifica el valor a Wikidata
Interpretat perAloísio de Oliveira i Bernardo De Paula Modifica el valor a Wikidata
Context
Present a l'obraSaludos Amigos, The Three Caballeros, Blame It on the Samba i Legend of the Three Caballeros (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Universunivers de l'ànec Donald Modifica el valor a Wikidata
Dades
SobrenomZé Carioca i Joe Carioca Modifica el valor a Wikidata
Espèciebrasilers Modifica el valor a Wikidata
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
NacionalitatBrasil Modifica el valor a Wikidata
ResidènciaVila Xurupita (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
NaixementRio de Janeiro Modifica el valor a Wikidata
Família
ParellaMaria Vaz (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParentsZico and Zeca (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Altres
Membre deVila Xurupita Futebol Clube (pt) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
EquivalentMorcego Verde (fr) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

José Carioca (també conegut, sobretot al Brasil pel seu diminutiu Zé Carioca) és un personatge de ficció de la Walt Disney Company. José és un lloro antropomòrfic nascut a Rio de Janeiro, Brasil.[1] Va ser creat el 1943 per protagonitzar, junt a l'Ànec Donald la pel·lícula Saludos Amigos.[2] L'any següent, se'ls uniria Panchito Pistoles per esdevenir els tres cavallers, protagonistes de la pel·lícula homònima.

Al Brasil ha esdevingut un ídol nacional, i és un personatge de còmics que rivalitza en popularitat amb Mickey Mouse, l'Ànec Donald o l'Oncle Garrepa, els quatre personatges de Disney que compten amb capçalera pròpia als quioscos del país,[3][4] fins que l'editora Abril els retirà el 2018.[5] El 2020 un nou editor va reprendre les publicacions.[6] A les historietes brasileres, en José viu a la ciutat fictícia brasilera de Vila Xurrupita (quan els altres personatges Disney viuen en altres ciutats fictícies dels EUA) amb altres personatges desconeguts a altres parts del món com el seu amic Néstor, un corb negre antropomòrfic. José ha anat canviant d'indumentària (canviant de la vestimenta original amb barret, tratge, paraigua i cigar a una amb samarreta i gorra) i pel que fa a la seua personalitat, és molt malfaener i odia treballar.

A les primeres historietes del personatge fetes al Brasil i publicades a la revista O Pato Donald, tant José com Donald vivien a patòpolis i compartien personatges i situacions.Entre altres desenvolupaments a la vida de José fets a posteriori pels artistes brasilers, José té un àlter ego superheroic (com Paperinik ho és de Donald) anomenat Morcego Verde (Rat-penat verd) i també és president del club de futbol de Vila Xurrupita.

Pel que fa a occident, José Carioca va ser un personatge molt popular a les historietes Disney fetes als EUA els anys 40, i va caure en desús posteriorment. Als anys 2000 va ser recuperat, junt amb Panchito Pistoles per l'artista Don Rosa.

A principis del 2020 es va estrenar la primera temporada de la sèrie anomenada The Legend Of The Three Caballeros, on Carioca esdevé protagonista juntament amb Donald i Panchito.[7][8] La sèrie es basa en el mètode d'ensenyament de la pel·lícula The Three Caballeros (1944), però aquest cop, enlloc de viatjar per Sud-amèrica mostrant les cultures respectives, els tres cavallers viatgen per tot el món explicant episodis històrics. Amb tot, la producció té un encarament més modern, amb humor actualitzat, i un desenvolupament més ràpid i dinàmic que la pel·lícula original.

Referències[modifica]

  1. Grant, John. Encyclopedia of Walt Disney's Animated Characters. 2nd. Hyperion, 1998, p. 205–206. ISBN 978-0786863365. 
  2. «The New Pictures». TIME, 25-01-1943 [Consulta: 8 juny 2009].
  3. Becattini, Alberto. Disney Comics: The Whole Story. Theme Park Press, 2016, p. 124. ISBN 978-1683900177. 
  4. Line, A. TARDE On. «Zé Carioca ganha novas histórias para comemorar 70 anos» (en portuguès brasiler). Arxivat de l'original el 2021-09-12. [Consulta: 7 agost 2020].
  5. «Abril confirma, em comunicado a assinantes, o fim dos quadrinhos Disney na editora» (en portuguès brasiler), 08-06-2018. [Consulta: 7 agost 2020].
  6. «Zé Carioca volta a ter HQs produzidas no Brasil» (en portuguès brasiler), 29-07-2020. Arxivat de l'original el 2020-08-14. [Consulta: 7 agost 2020].
  7. Disney Made a Donald Duck Three Caballeros TV ShowNerdist
  8. Disney Schedule Archive [@DisneySchedules]. «Just like 101 Dalmatian Street, Legend of the Three Caballeros will make its US Cable Debut on Disney XD starting Saturday, August 7 at 7:30 am. t.co/wymk3jK9uy» (en anglès), 09-07-2021. Arxivat de l'original el 10 juliol 2021.

Enllaços externs[modifica]