José Carioca

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula personatgeJosé Carioca
Josewdw.jpg
Tipus fictional parrot
animal divertit
Interpretat per Aloísio de Oliveira
Context
Rol personatge secundari
Present a l'obra Saludos Amigos, The Three Caballeros i Blame It on the Samba
Univers univers de l'ànec Donald
Dades personals
Espècie Brazilians
Sexe home
Naixement Rio de Janeiro
Altres
Equivalent Q3636155
Modifica dades a Wikidata

José Carioca (també conegut, sobretot al Brasil pel seu diminutiu Zé Carioca) és un personatge de ficció de la Walt Disney Company. José és un lloro antropomòrfic nascut a Rio de Janeiro, Brasil. Va ser creat el 1943 per protagonitzar, junt a l'Ànec Donald la pel·lícula Saludos Amigos. L'any següent, se'ls uniria Panchito Pistoles per esdevenir els tres cavallers, protagonistes de la pel·lícula homònima.

Al Brasil ha esdevingut un ídol nacional, i és un personatge de còmics que rivalitza en popularitat amb Mickey Mouse, l'Ànec Donald o l'Oncle Garrepa, els quatre personatges de Disney que compten amb capçalera pròpia als quioscos del país. A les historietes brasileres, en José viu a la ciutat fictícia brasilera de Vila Xurrupita (quan els altres personatges Disney viuen en altres ciutats fictícies dels EUA) amb altres personatges desconeguts a altres parts del món com el seu amic Néstor, un corb negre antropomòrfic. José ha anat canviant d'indumentària (canviant de la vestimenta original amb barret, tratge, paraigua i cigar a una amb samarreta i gorra) i pel que fa a la seua personalitat, és molt malfaener i odia treballar.

A les primeres historietes del personatge fetes al Brasil i publicades a la revista O Pato Donald, tant José com Donald vivien a patòpolis i compartien personatges i situacions.Entre altres desenvolupaments a la vida de José fets a posteriori pels artistes brasilers, José té un àlter ego superuheroic (com Paperinik ho és de Donald) anomenat Morcego Verde (Rat-penat verd) i també és president del club de futbol de Vila Xurrupita.

Pel que fa a occident, José Carioca va ser un personatge molt popular a les historietes Disney fetes als EUA els anys 40, caiguent en desús posteriorment. Als anys 2000 va ser recuperat, junt amb Panchito Pistoles per l'artista Don Rosa.

Enllaços externs[modifica]