Vés al contingut

José María Rivera Corral

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaJosé María Rivera Corral

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement9 agost 1856 Modifica el valor a Wikidata
As Pontes de García Rodríguez (província de la Corunya) Modifica el valor a Wikidata
Mort31 juliol 1936 Modifica el valor a Wikidata (79 anys)
la Corunya (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióempresari Modifica el valor a Wikidata

José María Rivera Corral (Chamoselo, As Pontes de García Rodríguez, 9 d'agost de 1856[1] - La Corunya, 31 de juliol de 1936[2]) va ser un empresari gallec.

Trajectòria

[modifica]

Amb 14 anys, els seus pares van hipotecar parts de les seves pertinences per pagar-li el passatge i va emigrar amb destinació cap a L'Havana (Cuba), per més tard, entre 1874 i 1875, anar a Veracruz (Mèxic), d'on va retornar a finals del segle segle xix.[3] En tornar, va comprar la casa familiar de què s'havien hagut de desprendre els seus pares a Vilavella, i es va casar amb Carmen Illade Rilo.[4] Posteriorment, també mercaria cases i terrenys a la Corunya.

El primer negoci que va crear va ser de 1898, una fàbrica de pasta de farina i xocolata a la qual va anomenar, de nou, "La Estrella de Oro", però va durar només dos anys. El 1901, va entrar a formar part de la societat Casado, Hermano y Compañía, que es dedicava a la fabricació de begudes gasoses i cervesa (seria el nucli de l'empresa posterior).

El 1906 va fundar a la La Corunya la fàbrica "La Estrella de Galicia", dedicada a la producció de gel i cervesa. El nom fa referència al seu antic negoci d'alimentació a Veracruz "La Estrella de Oro".[5]

Va casar-se amb Carmen Illade Rilo i va tenir diversos fills. A la dècada dels anys 20, el negoci passà al seu fill Ramón Rivera Illade. Amb el temps, l'empresa va passar a convertir-se en Hijos de Rivera.

Galeria d'imatges

[modifica]

Notes

[modifica]
  1. «El pasado pontés de la Estrella Galicia».
  2. La Voz de Galicia, 1-8-1936, pàg. 2.
  3. «La Estrella que brilló en As Pontes». globalgalicia.org. [Consulta: 30 agost 2017].
  4. Luis Alonso; Elvira Lindoso. «Estrella Galicia, una cervecera centenaria». laopinioncoruna.es. [Consulta: 30 agost 2017].
  5. «Historia da empresa».

Bibliografia

[modifica]
  • Alonso Álvarez, Luis (2006). " "A boa estrela no camiño do emigrante" capítulo no libro Empresarios de Galicia. CIEF Centro de Investigación Económica e Financeira; Fundación Caixa Galicia.  "A boa estrela no camiño do emigrante" capítulo no libro Empresarios de Galicia. CIEF Centro de Investigación Económica e Financeira; Fundación Caixa Galicia. CIEF Centre de Recerca Econòmica i Financera; Fundació Caixa Galícia. pàg.