Joscelí de Luxemburg

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoscelí de Luxemburg

Capella a la cova de Joscelí, al bosc de Gréngewald Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementSchetzel, Joscelin, Ghislain, Gosselin
Final del segle xi o començament del segle XII
Luxemburg
Mort11 agost 1138 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Bosc de Grünewald (prop de Niederanven, Luxemburg)
SepulturaCapella de Santa Maria del Castell de Luxemburg 
anacoreta
CelebracióEsglésia Catòlica Romana
BeatificacióNo ha estat beatificat oficialment
PelegrinatgeCova del bosc de Grünewald
Festivitat6 d'agost
IconografiaCom a anacoreta, pregant

Joscelí de Luxemburg (Luxemburg, s. XII - bosc de Grünewald, prop de Niederanven, 1138 o 1139), també anomenat Schetzelon, Schetzel, Scocelin, Jocelin o Ghislain, amb algunes variants) va ésser un anacoreta luxemburguès. És venerat com a beat per l'Església catòlica.

Biografia[modifica]

Es coneix molt poc sobre la seva vida. Va ésser educat en una llar cristiana i devota i va voler apartar-se del món per viure en major perfecció: es va retirar a fer vida eremítica al bosc de Grünewald, al Luxemburg central vora la via que porta a Trèveris, on encara es pot veure la cova on vivia. A l'hivern demanava almoina per a menjar a les granges veïnes: els grangers li guardaven el pa sec, ja que era l'únic que acceptava, i per respecte al seu estil de vida, no li parlaven i evitaven trobar-se'l perquè no hagués de parlar. Va viure així quinze anys, fins que morí a la seva cova.

Veneració[modifica]

En morir, va construir-se una capella en honor seu a la cova. La font que hi ha a la vora té propietats guaridores. En 1150 el seu cos va ésser traslladat a l'abadia d'Almënster (o Altmünster), a la ciutat de Luxemburg; al contrari del que s'esperava, l'eremita no va ésser oficialment beatificat i l'abadia no va esdevenir una meta de pelegrinatge alternativa als que anaven a Trèveris. L'abadia fou destruïda per Carles V del Sacre Imperi Romanogermànic en 1544; les relíquies, però, havien estat portades a l'església de la Mare de Déu del castell de Luxemburg.