Juan Álvarez Gato

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJuan Álvarez Gato
Biografia
Naixement1440 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Mort1509 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (68/69 anys)
Activitat
Ocupaciópoeta Modifica el valor a Wikidata

Juan Álvarez Gato (Madrid, 1440? - 1509) va ser un poeta castellà del Prerenaixement pertanyent a l'anomenada lírica cançoneral.

Biografia[modifica]

Sincer cristià nou, va haver de patir tota la seva vida la marginació de jueus i cristians per això. Va ser armat cavaller per Joan II de Castella el 1453. Va servir al rei Enric IV i després va exercir el càrrec de majordom de la reina Isabel I. Protegit per Beltrán de la Cueva, va entrar després al servei dels poderosos Arias Dávila (Diego, Juan i Pedro), també conversos, i al dels Mendoza de Guadalajara; va ser amic de l'arquebisbe de Granada fra Hernando de Talavera.[1]

Obra[modifica]

D'ell va dir Gómez Manrique que "fablaba perles i plata". La seva obra poètica, tota dins de l'art menor i dins de l'estil de la lírica cançonera, està formada per 104 composicions. Les primeres tenen per tema l'amor profà; les peces devotes ocupen l'última meitat d'aquest, i amb freqüència incorporen cobles i tornades populars de vegades adaptats "al diví". També, segons Marcelino Menéndez Pelayo, "va elevar la sàtira a la dignitat de funció social".[2] Les seves obres s'han conservat a través d'un còdex de la Reial Acadèmia de la Història i a través dels poemes recollits en el Cançoner general d'Hernando del Castillo. Va escriure a més dotze cartes en prosa de to ascètic i se li atribueix la Vida de l'arquebisbe de Granada, Fra Hernando de Talavera.

Homenatges[modifica]

La llista de carrers de la ciutat de Madrid li dedica des de fa segles un carrer en el seu nucli antic.[3]

Referències[modifica]

  1. Rodríguez Puértolas, Julio. 'Poesía crítica y satírica del siglo XV. Madrid: Castalia, 1981 [Consulta: 11 juliol 2015]. 
  2. Cf. M. Menéndez Pelayo, Antología, II, pp. 333-334.
  3. . «calle de Álvarez Gato en el callejero de Madrid». Callejero de Madrid (callejero.net). [Consulta: 11 juliol 2015].