Juan Jacinto Muñoz Rengel

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJuan Jacinto Muñoz Rengel

Muñoz Rengel, el 2009 Modifica el valor a Wikidata
Nom original(es) Juan Jacinto Muñoz-Rengel Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement16 gener 1974 Modifica el valor a Wikidata (50 anys)
Màlaga (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatEspanya
Activitat
OcupacióEscriptor
GènereNovel·la, Relat
Premis

Lloc webjuanjacintomunozrengel.com Modifica el valor a Wikidata

Juan Jacinto Muñoz Rengel (Màlaga, 1974) és escriptor.

Biografia[modifica]

Cursà el doctorat en Filosofia i ha exercit la docència a Espanya i al Regne Unit. L'any 1998 fundà la revista de filosofia i teoria literària Estigma. Ha col·laborat amb revistes com Anthropos, Clarín o Barcarola. En l'actualitat és professor a l'escola d'escriptura creativa Fuentetaja de Madrid, i dirigeix el programa Literatura en Breve de Radio Nacional de España (RNE 5) i la secció de relat de El Ojo Crítico (RNE 1).[1] En els últims anys la seva trajectòria com a autor de relat curt ha estat avalada per més de cinquanta premis nacionals i internacionals, entre ells el Fernando Quiñones, el Julio Cortázar de Cuba, el Miguel de Unamuno, el Premi de Relatos para Leer en el Autobús o el Premi Internacional de Relats Curts Premio Internacional de Relatos Cortos La Felguera, el certamen més antic d'Espanya en la seua modalitat. És autor de les novel·les El sueño de otro [2](Plaza & Janés, 2013; DeBolsillo, 2014) i El asesino hipocondríaco[3] (Plaza & Janés, 2012; DeBolsillo, 2013), dels llibres de relats De mecánica y alquimia (Salto de Página, 2009; Premio Ignotus al millor llibre de contes de l'any i finalista del Premio Setenil) i 88 Mill Lane (Alhulia, 2006), i del recull de microrelats El libro de los pequeños milagros (Páginas de Espuma, 2013).; ha coordinat i prologat les antologies de narrativa breu Perturbaciones (Salto de Página, 2009) i Ficción Sur (Traspiés, 2008); i ha estat inclòs en les dues antologies de referència de la seva generació, Pequeñas Resistencias (Páginas de Espuma, 2010) i Siglo XXI (Menoscuarto, 2010). La seva obra ha estat transcrits al braille, i traduïts a l'anglès, al francès, l'italià, al turc i al rus.

Obra[modifica]

El seu llibre de relats, 88 Mill Lane és una selecció d'històries fantàstiques que transcorren a Londres en els segles XIX, XX i XXI, amb un prólogo de l'escriptor argentí Pablo De Santis.

El protagonista de la novel·la El asesino hipocondríaco és un assassí a sou que ha de dur a terme un últim encàrrec abans de morir. Ell està convençut que morirà en vint-i-quatre hores, ja que pateix tota mena de malalties reals i imaginàries. Es passa la novel·la perseguint el seu objectiu, sense cap èxit. Cada cop que intenta matar la seva presa, li passa alguna cosa absurda i còmica que li ho impedeix. Durant la narració, coneixerem una gran quantitat d'escriptors i pensadors de la història que també patien hipocondria, com Proust, Tolstoi o Poe.

La novel·la El sueño del otro narra la desventura especular de dos personatges, el professor d'institut Xavier Arteaga i el director d'informatius André Bodoc, al descobrir que s'estan somiant l'un a l'altre. A poc a poc, el neguit que els causa aquesta anomalia -¿qui somia qui?, ¿existeixen tots dos?- es va transformant en una doble obsessió. Per al professor, l'entorn del qual s'ensorra en plena onada de suïcidis, se centra a buscar Bodoc, a perseguir-lo. Per al periodista, immers en una croada contra les pandèmies d'una societat indignada, l'objectiu és en canvi descobrir què és real i què és il·lusori, o què és possible. I tot, mentre les esquerdes dels dos mons comencen a créixer.

Referències[modifica]

  1. La Finestra Digital 21/maig/2012
  2. El Periódico 30/gener/2013
  3. Diari de Girona 19/maig/2012

Enllaços externs[modifica]