Juan Martín de Ampués

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJuan Martín de Ampués

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle XV Modifica el valor a Wikidata
Saragossa (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort8 febrer 1533 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Hispaniola Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióexplorador, militar Modifica el valor a Wikidata
Família
PareMartín Martínez de Ampiés (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Juan Martínez de Ampiés o de Ampués, també conegut com Juan Martín de Ampíes o Juan de Ampíes o Ampúes (Aragó, segona meitat del segle XV - Hispaniola, 8 de febrer de 1533) va ser un oficial de l'exèrcit espanyol del Segle XVI. Va ocupar els càrrecs de regidor a Santo Domingo i de governador de la província de Veneçuela. Va fundar la ciutat veneçolana de Santa Ana de Coro a l'any 1527.

Biografia[modifica]

Es desconeix la seva data de naixement, però sí que era d'origen aragonès.[1] Veterà de diverses campanyes militars,[2] va marxar a Amèrica i es va instal·lar a la Hispaniola el 1511, segons va declarar. Va estar ben relacionat amb altres aragonesos influents presents a l'illa, com el tresorer Miguel de Pasamonte.[1] El 19 de maig del mateix va ser nomenat per reial cèdula factor de la Hispaniola,[2] amb una remuneració de 80.000 morabatins anuals i atorgant-li alhora el càrrec de regidor de la ciutat de Santo Domingo.[1] No obstant això, sembla que abans del nomenament ja disposava del dret de controlar totes les activitats econòmiques a l'illa. En tot cas, ben aviat es va convertir en un home ric propietari de diverses cases, molins, terres de conreu, bestiar i esclaus, molts originaris de Curaçao, tot a expenses de la corona i de la població.[2]

Nomenat primer Governador de Veneçuela, va passar a Terra Ferma amb 60 soldats i es va aliar amb el cacic Manaure (o Mannare) per prosseguir la tracta. A aquest efecte va prendre possessió d'alguns terrenys favorables i el 26 de juliol de 1527 va fundar la ciutat de Santa Ana de Coro la tercera ciutat de Veneçuela després de Nova Cadis i Cumaná, tot i que hi ha historiadors que ho descarten perquè va estar poc temps a la regió.[3]

Va establir a més colònies per explotar els productes de la terra, donant participació als indis i hagués dut a terme una veritable penetració pacífica en aquella terra, si Carles V no ho hagués impedit concedint als banquers alemanys de la casa Welser d'Augsburg, drets i privilegis omnímodes per explotar aquell territori.

Juan Martín va tornar a Santo Domingo i va continuar prestant excel·lents serveis fins a la seva mort del 8 de febrer de 1533.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Mira Caballos, Esteban. «Juan Martínez de Ampíes» (en castellà). Diccionario biográfico electrónico. Real Academia de la Historia. [Consulta: 13 gener 2024].
  2. 2,0 2,1 2,2 Goslinga, Cornelis C. A Short History of the Netherlands Antilles and Surinam (en anglès). La Haia: Martinus Nijhoff, 2012, p. 14. 
  3. Simón, Pedro. Noticias historiales de Venezuela (en castellà). vol. 1. Caracas: Fundación Biblioteca Ayacucho, 1992, p. 86. 

Enllaços externs[modifica]