Jugabilitat

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Jugabilitat (o bé en anglès Gameplay) és un adjectiu qualificatiu que és usat en la valoració d'un videojoc. Es refereix a totes les experiències d'un jugador durant la interacció amb sistemes de jocs.

Sorgint juntament amb el desenvolupament de dissenyadors de jocs en els anys 1980, la jugabilitat era usada solament en el context dels videojocs, encara que ara per la seva popularitat ha començat a veure's l'ús en la descripció d'altres formes de jocs més tradicionals.

Quan es diu: "El joc té bona jugabilitat", es refereix al fet que durant el gameplay o els personatges es poden controlar fluidament, és a dir els seus moviments no seran toscos ni limitats o trobats, això implica a més que gaudiran d'una bona animació concorde a la generació i època del joc. I la interacció amb el medi ambient virtual en el qual es desenvolupa el joc serà fluida.

Quan es diu: "El joc té una poca jugabilitat", es refereix al fet que durant el gameplay o els personatges es controlaran molt limitadament o toscament. I no es pot interaccionar correctament amb l'entorn virtual. Per exemple: El personatge que ve caminant pel pis i vol agafar una escala vertical per a pujar, si resultés que el personatge ha de posicionar-se just sota l'escala per a poder pujar (amb precisió píxel-mètrica) implica que la jugabilitat és dolenta.

En canvi, dir: "El joc té bona jugabilitat", seguint l'exemple donat, es podria prendre aquesta mateixa escala estan[Cal aclariment] posicionant en un rang proper a l'escala i no haver de mesurar la posició exacta o segurament àdhuc venint saltant també podries prendre-la.

La qualitat (no la quantitat) dels moviments que els personatges puguin fer també influeixen en la qualificació de bona o dolenta jugabilitat.

Els problemes que influeixen a dir que la jugabilitat és dolenta, són:

  • Retard (LAG) entre el que el jugador ordena fer i el que es pot fer en el joc.
  • Que l'animació (no la qualitat gràfica) del personatge no sigui bona (generalment perquè usa pocs quadres consecutius per a mostrar cada acció), és a dir en un moment donat no es pugui observar perfectament què està fent el personatge com per a mantenir fluidament el feedback en la interacció entre el jugador i el joc.
  • Limitacions del tipus: Si s'està fent el moviment "A" no pugui passar ràpidament al moviment "B" tret que primer passi pel moviment "C" i sent aquest últim moviment una acció que no concordi amb la normal dinàmica que es desenvolupa en el joc (per exemple quan el pas pel moviment "C" és obligatori a causa d'un oblit del programador del joc de preveure la situació de passar del moviment "A" al "B" directament).

Al cap i a la fi, hi ha un munt de petits detalls que determinen el tipus de jugabilitat. Cal destacar que la mateixa no és afectada per la generació a la qual pertanyi el joc, sinó per la qualitat i obstinació que els programadors hagin posat en el codi del gameplay del joc.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jugabilitat Modifica l'enllaç a Wikidata