Jugabilitat

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La jugabilitat (en anglès gameplay) és una qualitat que s'acostuma a valorar d'un videojoc, i es refereix a totes les experiències que té el jugador durant la interacció amb el videojoc.

Com que l'expressió va sorgir juntament amb el desenvolupament de videojocs en els anys 1980, abans es parlava de jugabilitat només en el context dels videojocs, però ara, per la seva popularitat, ha començat a utilitzar-se en la descripció d'altres formes de jocs més tradicionals.

Es diu que un joc té bona jugabilitat quan els personatges es poden controlar fluidament, és a dir, els seus moviments no són toscos ni limitats o trabats, tenen una bona animació d'acord amb la seva generació i època, i la interacció amb el medi ambient virtual en què es desenvolupa el joc és fluida.

En canvi, es diu que un joc té poca jugabilitat quan els personatges es controlen molt limitadament o toscament, i no es pot interactuar correctament amb l'entorn virtual.

Per exemple: Un personatge que vagi caminant i vulgui pujar per una escala de mà, si ha de col·locar-se just sota l'escala per a poder pujar, és que la jugabilitat és dolenta. En canvi, en el cas d'un joc amb bona jugabilitat, seguint l'exemple anterior, es podria pujar per l'escala encara que només s'hi estigui a prop, fins i tot saltant.

La qualitat (no la quantitat) dels moviments que els personatges puguin fer també influeixen en la qualificació de bona o mala jugabilitat.

Els problemes que fan que la jugabilitat sigui dolenta, són:

  • Retard (lag) entre el que el jugador ordena fer i el que es pot fer en el joc.
  • Que l'animació (no la qualitat gràfica) del personatge no sigui bona (generalment perquè usa pocs quadres consecutius per a mostrar cada acció), és a dir, que en un moment donat no es pugui observar perfectament què està fent el personatge com per a mantenir fluidament el feedback en la interacció entre el jugador i el joc.
  • Limitacions com que si s'està fent el moviment "A" no es pugui passar ràpidament al moviment "B" tret que primer es passi pel moviment "C", sent aquest últim moviment una acció que no concordi amb la normal dinàmica que es desenvolupa en el joc (per exemple quan el pas pel moviment "C" és obligatori a causa d'un oblit del programador del joc de preveure la situació de passar del moviment "A" al "B" directament).

Al cap i a la fi, hi ha un munt de petits detalls que determinen el tipus de jugabilitat, però cal destacar que no és afectada per la generació a la qual pertanyi el joc, sinó per la qualitat i determinació que els programadors hagin posat en el codi del gameplay del joc.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jugabilitat Modifica l'enllaç a Wikidata