Justin Timberlake

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJustin Timberlake

Justin Timberlake el 2013
Biografia
NaixementJustin Randall Timberlake
31 gener 1981 Modifica el valor a Wikidata (43 anys)
Memphis (Tennessee) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Altres nomsJT Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversity of Nebraska High School Modifica el valor a Wikidata
Alçada1,85 m Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióCompositor, músic, productor, ballarí, actor
Activitat1993–present
Membre de
NSYNC (1995–2002)
Jawbreakers (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GènerePop, dance, R&B
InstrumentVeus, teclats, guitarra, beatboxing
Segell discogràficJive
Artistes relacionats'N Sync, The Y's, Nelly Furtado
Participà en
Ice Bucket Challenge Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeJessica Biel (2012–) Modifica el valor a Wikidata
ParellaVeronica Finn (en) Tradueix (1996–1998)
Britney Spears (1999–2002)
Cameron Diaz (2003–2007) Modifica el valor a Wikidata
FillsSilas Randall Timberlake
 ( Jessica Biel) Modifica el valor a Wikidata
ParesRandall Timberlake (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Lynn Bomar (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Lloc webwww.justintimberlake.com
IMDB: nm0005493 Allocine: 69072 Rottentomatoes: celebrity/justin_timberlake Allmovie: p277738 Metacritic: person/justin-timberlake TV.com: people/justin-timberlake AFI: 275623 TMDB.org: 12111
Facebook: justintimberlake Twitter (X): jtimberlake Instagram: justintimberlake Youtube: UC-y8ci7xfsu4L3zkSuHae0A TikTok: justintimberlake Souncloud: justintimberlake Spotify: 31TPClRtHm23RisEBtV3X7 iTunes: 398128 Last fm: Justin+Timberlake Musicbrainz: 596ffa74-3d08-44ef-b113-765d43d12738 Songkick: 209003 Discogs: 66824 Allmusic: mn0000312890 Deezer: 1147 Modifica el valor a Wikidata

Justin Randall Timberlake (Memphis, Tennessee, 31 gener de 1981) és un cantant, compositor, actor, productor discogràfic, ballarí i empresari nord-americà que va adquirir fama durant la seva infantesa en participar en el programa de televisió The Mickey Mouse Club i després, en ser el vocalista principal de la banda 'N Sync. L'any 2002, Timberlake va llançar el seu primer àlbum com a solista, Justified, del qual es van vendre set milions de còpies al voltant del món. El seu segon àlbum d'estudi, FutureSex / LoveSounds, va ser llançat al setembre del 2006 i va arribar a vendre més de nou milions de còpies en el món, posicionant tres senzills en el primer lloc de les llistes de popularitat dels Estats Units: «SexyBack», «My love» i «What goes around ... / ... comes around». El març de 2013 va llançar el seu tercer àlbum d'estudi, The 20/20 Experience, el qual va debutar en el primer lloc dels Estats Units i el Regne Unit. L'equip de RCA Records li ha fet entrega d'una placa especial en què apareixien 6 discos de platinum en reconeixement pel bon rendiment del seu últim treball. L'acte no es va fer de forma oficial, però es va aprofitar el backstage del seu concert a la sala Hammerstein Ballroom, de Nova York, per fer els honors. Gràcies al seu treball en la música i en la televisió, Timberlake ha guanyat, entre altres premis, nou Grammy i quatre Emmy. També ha participat com a actor de cinema, sent The social network (2010) una de les seves pel·lícules més reeixides en termes de crítica i taquilla. En l'àmbit empresarial, és president del seu propi segell discogràfic, Tennman Records, copropietari del restaurant Southern Hospitality, cofundador de la marca de tequila 901, propietari del camp de golf Mirimichi, 15 copropietari de la marca de roba William Rast, copropietari de la xarxa social Myspace i dissenyador de la línia de decoració HomeMint.

Biografia[modifica]

1981-1995: Primers anys i inicis artístics. Justin Timberlake va néixer el 31 de gener de 1981 a Memphis, Tennessee, Estats Units, fill de Randall Timberlake i Lynn Bomar. Timberlake té ascendència anglesa i distantment, alemanya i nativa americana. El 1984, els seus pares es van divorciar i van refer les seves vides amb noves parelles. La seva mare es va casar amb el banquer Paul Harless quan Justin tenia 5 anys, mentre que el seu pare, un director de cor d'una església baptista, va tenir dos fills amb la seva segona esposa, Lisa Perry. Timberlake va créixer en Millington, un petit poble al nord de Memphis. La seva primera experiència musical va ser als onze anys interpretant cançons country en el programa de televisió Star Search, amb el nom de Justin Randall. El 1993 va obtenir veritable fama en unir-se al grup de nens que participaven en el programa de televisió The Mickey Mouse Club. Allà va conèixer a la seva futura parella sentimental, Britney Spears, la seva companya de gires, Christina Aguilera, al seu futur company de banda, JC Chasez i al futur actor de cinema, Ryan Gosling. Quan el programa va acabar el 1995, Timberlake i Chasez van ser reclutats per participar a 'N Sync, el nou grup musical que el productor Lou Pearlman estava planificant al costat de Chris Kirkpatrick.

1995-2002: 'N Sync

Una figureta Bobblehead de Timberlake comercialitzada per Best Buy l'any 2001, quan formava part del grup 'N Sync. El grup 'N Sync es va formar el 1995 i va començar la seva carrera l'any 1996 a Alemanya. Timberlake i Chasez van ser els seus dos vocalistes principals. Dos anys més tard, el grup va aconseguir l'èxit als Estats Units amb el llançament del seu àlbum debut * NSYNC. El 2000 van llançar l'àlbum més ràpidament venut de tots els temps en EUA, No strings attached, del qual es van vendre 2,4 milions de còpies durant la primera setmana. El tercer àlbum de 'N Sync, Celebrity (2001) també va ser un èxit comercial. El 2002, després de concloure la gira Pop Odyssey Tour, la banda va decidir fer una pausa. En aquest moment, Timberlake va començar a treballar en el seu propi àlbum. Passat el temps, Justin va declarar a la revista Rolling Stone que estava preocupat pel maneig que el mànager Lou Pearlman estava donant-li a la banda i que estava sent estafat econòmicament.

2002-2004: Justified
A l'agost del 2002, després de passar mesos gravant el seu àlbum debut com a solista, Justified, Timberlake va actuar en la cerimònia dels premis MTV Video Music Awards, on va presentar el primer senzill de l'àlbum, «Like i love you», amb un xou inspirat en Michael Jackson. La cançó va aconseguir el lloc número 11 de la llista de popularitat Billboard Hot 100. El 5 de novembre de 2002, Justified va ser llançat i va debutar en el lloc número dos del Billboard 200, venent 439.000 còpies en la seva primera setmana. En xifres generals, es van vendre més de 3 milions de còpies als Estats Units i més de 7 milions a tot el món, rebent crítiques considerablement positives.

Timberlake en un dels concerts de la gira Justified World Tour que va oferir al Earls Court Exhibition Centre de Londres, Anglaterra. De l'àlbum es van desprendre quatre senzills, incloent-hi «Cry me a river» i «Rock Your Body", els quals van arribar als llocs 3:5 respectivament en la llista Billboard Hot 100. Timberlake va promocionar l'àlbum anant de gira al costat de Christina Aguilera l'any 2003 amb el tour Justified and Stripped, i posteriorment en solitari amb la gira Justified and Lovin 'It Live. El grup The Black Eyed Peas va estar a càrrec de l'obertura en diversos dels concerts del tour. Per la seva banda, Timberlake va participar en el seu reeixit senzill «Where is the love?» sense aparèixer en els crèdits ni en el vídeo musical de la cançó. A finals d'aquest any, Justin va gravar la cançó «I'ma lovin 'it», que es va utilitzar per a la campanya publicitària de la cadena de menjar ràpid McDonald' s. Aquest contracte li va atorgar a Timberlake una suma d'USD $ 6 milions (gairebé 4 milions d'euros).

2004-2006: Col·laboracions i actuació. Timberlake va deixar la seva carrera musical en repòs per començar a mostrar una altra faceta: l'actuació. El primer paper que va exercir en aquest període va ser el d'un periodista en la pel·lícula Edison force, que va ser filmada l'any 2004 i va ser llançada directament en vídeo el 18 de juliol del 2006. També va actuar en els films Alpha dog, Black snake Moan i va prestar la seva veu per al personatge de l'«Artie» en la pel·lícula animada Shrek III, estrenada el 18 de maig del 2007. A més, va encarnar a un jove Elton John al vídeo musical del mateix Elton, «This train do not stop there anymore ». Justin va continuar gravant al costat d'altres artistes. Després de «Where is the love?» va col·laborar novament amb The Black Eyed Peas en la cançó «My style» de l'àlbum Monkey business (2005). També va participar en el tema «Work it», que va ser inclòs en el disc Nellyville, del raper Nelly, el 2003. Mentre gravava la cançó «Signs» al costat de Snoop Dog, Justin va descobrir que tenia problemes en la seva gola. El 5 de maig del 2005, es va sotmetre a una cirurgia per remoure uns nòduls. Se li va aconsellar no cantar, ni parlar en veu alta almenys durant uns mesos. També el 2005, Justin va instal·lar el seu propi segell discogràfic, JayTee Records.

2006-2007: FutureSex / LoveSounds

Justin Timberlake en un concert de la gira FutureSex / LoveShow a Minnesota. Timberlake va realitzar un cameo en el vídeo musical de Nelly Furtado i Timbaland «Promiscuous» i va llançar el seu segon àlbum com a solista, FutureSex / LoveSounds, el 12 de setembre del 2006, venent 684.000 còpies en la seva primera semana. Va arribar a ser l'àlbum amb majors vendes a la botiga de música digital iTunes, i va trencar el rècord aconseguit per la banda britànica Coldplay del major nombre de vendes digitals en una setmana. El disc va ser produït per Timbaland i Danja, will.i.am, Rick Rubin i el mateix Timberlake. Inclou col·laboracions de Three 6 Màfia, T.I. i will.i.am. El primer senzill de l'àlbum, «SexyBack», va ser interpretat per Justin en el xou d'obertura dels premis MTV Video Music Awards de l'any 2006 i va aconseguir el lloc número u de la llista Billboard Hot 100, on va romandre per set setmanes consecutives. "My Love", el segon senzill de l'àlbum, també produït per Timbaland i amb col·laboracions del raper TI, va aconseguir el número u de la llista Billboard Hot 100, així com el tercer senzill "What goes around ... / ... Comes around". A l'octubre del 2006, Timberlake va dir que es concentraria més en la seva carrera musical que en l'actuació, especificant que abandonar la indústria de la música seria "alguna cosa ximple a hores d'ara". Va ser el convidat especial per cantar durant la desfilada de moda de Victoria's Secret de l'any 2006. El gener del 2007, Timberlake va iniciar la gira de concerts FutureSex / LoveShow. El quart senzill de l'àlbum FutureSex / LoveSounds va ser «Summer love / Let the mood (interlude)» als Estats Units i «LoveStoned / I think she knows (interlude)» al Regne Unit.

2013: The 20/20 Experience
Timberlake presentant l'àlbum The 20/20 Experience en un esdeveniment previ al Super Bowl 2013 a Nova Orleans. Després de més de sis anys des del llançament de FutureSex / LoveSounds, el 13 de gener del 2013 va filtrar a Internet el tema "Suit & Tie", que compta amb la col·laboració del raper nord-americà Jay-Z. El 20 de gener del 2013, «Suit & Tie» va debutar en el número tres al Regne Unit, després de quedar darrere de "Scream & Shout" de will.i.am amb Britney Spears i «My Life» de 50 Cent amb Eminem i Adam Levine de Maroon 5, respectivament. Posteriorment, va llançar el seu tercer àlbum d'estudi, The 20/20 Experience, al març del 2013 i va recórrer els Estats Units i Canadà juntament amb Jay-Z a la gira Legends of the Summer, que va oferir setze concerts entre juliol i agost del mateix any .

Altres treballs[modifica]

A finals de l'any 2002, Justin va ser la primera celebritat a aparèixer al programa de televisió Punk'd, un espai dedicat a fer bromes a personatges famosos, conduït per l'actor Ashton Kutcher. Tres episodis més tard, Timberlake va ser qui va intervenir en el xou per fer-li una broma a Kelly Osbourne i després, l'any 2003, Justin va parodiar Kutcher i el seu programa en un dels episodis de Saturday Night Live. L'any 2004, la cadena de televisió ABC va contractar a Justin perquè escrivís una cançó per a la seva cobertura de la NBA. L'any 2005 va llançar la línia de vestuari William Rast, venuda a les botigues Bloomingdale 's, amb el seu amic de la infància Trace Ayala i a l'octubre d'aquest mateix any, l'Associació Grammy va premiar a Justin pels seus esforços humanitaris en Tennessee, al costat de l'escriptor i director Craig Brewer, qui també és natiu d'aquest lloc.

Un model lluint els dissenys de la marca William Rast, pertanyent a Timberlake, durant la Setmana de la Moda de Nova York 2009. Al setembre del 2006, es va publicar la notícia que Justin estava treballant en el nou àlbum de la banda Duran Duran. Al novembre, ell va ser l'encarregat de conduir la cerimònia de lliurament dels premis MTV Europe Music Awards. El 16 de desembre d'aquest mateix any, va ser el conductor i l'artista convidat del programa de TV nord-americà Saturday Night Live. Durant aquesta aparició, Justin i el comediant Andy Samberg van interpretar la cançó «Dick in a Box», la qual algunes estacions de ràdio van emetre com un single no-oficial de Timberlake. El vídeo musical de la cançó es va convertir en un dels més vistos al lloc YouTube. L'any 2007, Justin va col·laborar amb el tercer àlbum del raper 50 Cent, Curtis. Timberlake i Timbaland apareixen acreditats en la cançó "Ayo technology", que va ser el quart senzill del disc. A l'abril d'aquell any, Timberlake va ser vist a l'entrada d'un estudi de gravació al costat de la cantant Madonna, 42 amb qui va col·laborar en el senzill «4 Minutes». Dies més tard, el Museu Madame Tussauds de Londres va presentar l'estàtua de cera de Timberlake, coincidint amb el terme de la seva gira musical a Anglaterra. Al juliol, Justin va inaugurar el restaurant Southern Hospitality a Nova York. El menú, elogiat per la premsa especialitzada, es basa en plats típics del lloc de naixement de Timberlake. Altres restaurants en els quals Timberlake és co-propietari són Chi (l'especialitat és el menjar xinès i està ubicat dins del Hyatt Hotel de Hollywood) i Destinació (que ofereix cuina italiana a Manhattan, Nova York). El 7 de març del 2008, Justin va adquirir, a través de la seva productora Reveille Productions, els drets per realitzar la versió en anglès de la telenovel·la peruana El meu problema amb les dones, la qual serà transmesa pel senyal NBC. Quatre dies més tard, Timberlake va apadrinar a la cantant Madonna en el seu ingrés al Saló de la Fama del Rock. Justin va acudir a la cerimònia i la va presentar dient: "El món està ple de dones que volen ser com Madonna. Jo mateix he tingut cites amb algunes, però només hi ha una Madonna veritable". Quan Madonna va llançar el seu àlbum Hard Candy a finals d'abril del 2008, Timberlake la va acompanyar en el concert que la cantant va oferir al club Roseland de Nova York. Junts van interpretar «4 Minutes» davant una audiència de 2.200 persones, entre els quals hi havia periodistes, convidats VIP i un grup de persones que havia guanyat un concurs de l'empresa Verizon per presenciar el xou gratis. Justin també va participar en el vídeo musical del single, dirigit pel duo Jonas & François, que va ser filmat entre el 30 de gener i l'1 de febrer de 2008 a Londres. Al juny de 2008, Timberlake va llançar la seva pròpia línia de perfums al costat de la marca Givenchy. Una de les activitats que va realitzar va ser promocionar a París el nou perfum masculí Play. Al mes següent, Timberlake va oficiar com a amfitrió de la setzena entrega dels premis ESPY, atorgats pel canal ESPN als esportistes més destacats. El 17 d'octubre de 2008, Timberlake i un grup de cantants van oferir un concert a benefici dels hospitals Shriners, els quals atenen nens de baixos recursos. L'esdeveniment es va realitzar a l'hotel Planet Hollywood de Las Vegas, i va comptar amb la participació de Rihanna, Jonas Brothers, Boyz II Men i Leona Lewis, entre d'altres. A la mateixa ciutat, Justin va ser l'amfitrió del torneig de golf caritatiu Justin Timberlake Shriners Hospitals for Children, que es va dur a terme entre el 13 i el 18 d'octubre. En aquesta oportunitat, la companyia especialitzada en articles de golf, Callaway Golf, va anunciar que s'uniria a Timberlake per promocionar-lo com golfista.

Timberlake durant l'obert de golf Justin Timberlake Shriners Hospitals for Children Open 2010. El 21 d'octubre del 2008, Timberlake i Rihanna filmar el vídeo musical de la cançó "Rehab", la qual va ser escrita pel mateix Justin per al tercer àlbum d'estudi d'ella, Good girl gone bad. El director va ser Anthony Mandler i el rodatge es va efectuar al parc natural Vasquez Rocks de Los Angeles, Califòrnia. A mitjans d'abril del 2008, el cantant etíop Kenna va anunciar que escalaria la muntanya Kilimanjaro al costat de Timberlake i el raper Lupe Fiasco per conscienciar el públic sobre l'escassetat d'aigua al món. El desafiament d'ascendir al cim més alt d'Àfrica, que durarà una setmana, es realitzarà al gener del 2010 i en ell participarà també la promesa de Timberlake, l'actriu Jessica Biel. Dies més tard, es va anunciar que Timberlake llançaria al mercat la seva pròpia marca de tequila, anomenada 901. La beguda va començar a ser comercialitzada al maig del 2009 i el seu nom es deu al codi d'àrea telefònica de Memphis, el poble natal de Justin. El 4 de maig del 2009, Timberlake va ser l'amfitrió de la gala organitzada Vogue al Museu Metropolità de Nova York. És també l'any 2009 quan va col·laborar amb la cantant Ciara en la cançó «Love sex magic». El 22 d'abril del mateix any, Timberlake es va convertir en el productor executiu del xou de telerealitat The phone, adaptació nord-americana d'un programa alemany i que és conegut a Amèrica Llatina com La trucada. El 25 de juliol del 2009, Justin va inaugurar el seu propi camp de golf, Mirimichi, el qual se situa en un suburbi de Memphis. El recinte el va adquirir a finals del 2007 i va invertir 16 milions de dòlars amb l'objectiu de redissenyar perquè fos innocu per al medi ambient. El 16 de desembre del 2009, l'empresa automotriu Audi va anunciar que Timberlake seria el seu ambaixador i que protagonitzaria una campanya a Internet per promocionar el model A1. La campanya publicités, anomenada «The next big thing», va consistir en una sèrie de sis curtmetratges que van ser estrenats cada dia dimarts, des del 4 de maig fins al 8 de juny del 2010. En ells, Justin va personificar a John Frank en companyia de l'actriu Dania Ramírez, qui va interpretar el paper de Toni. El 30 de juny del 2011, es va anunciar que Timberlake havia comprat part de la xarxa social MySpace per US $ 35.000.000, quedant a càrrec de la guia creativa i l'estratègia de la companyia. Al febrer del 2013 va ser nomenat director creatiu de la cervesa nord-americana Bud Light Platinum.

Discografia principal[modifica]

Àlbums d'estudi[modifica]

  • 2002: Justified
  • 2006: FutureSex/LoveSounds
  • 2013: The 20/20 Experience
  • 2013: The 20/20 Experience – 2 of 2
  • 2018: Man of the Woods
  • 2024: Everything I Thought It Was

Gires[modifica]

Filmografia[modifica]

Any Títol Personatge Notes
2000 Longshot Ell mateix Telefilm
2000 Model Behavior Jason Sharp Telefilm
2001 La noia del metro (On the Line) Perruquer Cameo
2005 Edison: Ciutat sense llei (Edison) Joshua Pollack
2006 Alpha Dog Frankie "Nuts" Ballenbacher
2006 Southland Tales Pilot privat Abilene També va fer de narrador
2006 Black Snake Moan Ronnie Morgan
2007 Shrek Tercer (Shrek the Third) Rei Artús Veu
2008 The Love Guru Jacques "Le Coq" Grandé
2009 The Open Road Carlton Garrett
2010 La xarxa social (The Social Network) Sean Parker
2010 Yogi Bear Boo-Boo Veu
2011 Bad Teacher Scott Delacorte
2011 Amics amb dret a alguna cosa més (Friends With Benefits) Dylan Harper
2011 In Time William "Will" Salas
2012 Trouble with the Curve Johnny Flanagan
2013 Runner, Runner Richie Furst
2013 Inside Llewyn Davis Jim Berkey
2016 Popstar: Never Stop Never Stopping
Trolls Branch / Ramón
2017 Wonder Wheel Mickey Rubin
2021 Palmer Eddie Palmer
2022 Candy Oficial Steve Deffibaugh Minisèrie

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Justin Timberlake