Beatboxing

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

El Beat Box o Beatboxing és l'habilitat d'imitar sons amb la boca (principalment bateries o caixes de ritmes), encara que també es fa servir com a base rítmica al rap improvisat al carrer. Considerat per alguns com el 5é element del hip hop i per a altres un instrument a banda sense estils adherits, el Beat Box recrea des d'una cosa tan simple com ritmes i melodies, fins a imitacions d'instruments musicals, efectes especials o scratching, entre d'altres, podent així, dissenyar cançons estructurades amb diversos patrons rítmics i\o melòdics.

Estils[modifica]

 • Freestyle : improvisació com bé el seu nom indica.
 • Covers : versions de temes coneguts. Les tècniques típiques del covering consisteixen a fer el ritme mentre es canta a la vegada, encara que no és condició sine quae non.
 • Layering : multi pista, consisteix a gravar diverses capes de sons i reproduir-les al mateix temps, dedicant, per exemple, una capa de so a la bateria, l'altre al baix, i l'altre a la melodia, per exemple. El layering pot dur-se a terme fent ús de programes d'edició d'àudio. Per a directes és més comú l'ús de maquinari del tipus loopstations, màquines que s'encarreguen de fer loops (cicles) del senyal entrant.
 • Scratch : aquesta subdivisió s'encarrega específicament al scratch vocal, en el qual mitjançant la parla s'emula el famós "ziga-zaga" que produeix un vinil al ser mogut cap enrere i cap endavant.

Història[modifica]

En el seu origen fou un estil del carrer, propi de la old school (vella escola). En els barris pobres de Nova York no hi havia radiocassets, ja que a sobre de ser cars eren pesants. Com a alternativa va sorgir el beat box, habilitat que permetia fer una base en qualsevol lloc i moment. El beat box es va donar a conèixer gràcies a 3 personatges principals : Darren 'Buffy' Robinson, Doug E Fresh i Biz Markie.

En el 1983, un grup anomenat Disco Three (format per Mark "Prince Markie Dee" Morales, Damon "Kool Rock-Ski" Wimbley i Darren "Buff the Human Beat Box" Robinson) va guanyar un concurs de talents de la Radio City Music Hall gràcies a les habilitats de "Buffy" amb el beat box. Van gravar el seu primer disc com "The fat boys" i van donar a conèixer el human beat box a tot el món. La tècnica de "Buffy" es caracteritza per les seves sonores inspiracions entre bombos i caixes.

Així mateix, el 1983, Doug E Fresh va aparèixer per primer cop en el single "Pass The Budda" amb Spoonie Gee i Dj Spivey (encara que Doug assegurava haver inventat el beat box el 1980). El 1985 va aparèixer Biz Markie, qui també es convertiria en un gran exponent del beat box, inventant algunes de les tècniques més usades en l'actualitat, com la "palmellada aspirada", que permet prendre aire en el lloc de la caixa, emetent, a més, un so molt realista.

El 1999, "el padrí del soroll" Razhel va treure el seu disc "Make The Music 2000", primer disc íntegre de beat box. Aquest es va convertir en un referent per a gran part dels beat boxers d'avui dia, gràcies a la famosa cançó "If your mother only knew", on es va donar a conèixer l'habilitat de cantar i fer un ritme a la vegada.

Beat Box en l'actualitat[modifica]

En l'actualitat els nord-americns Razhel, Killa Kela, Roxorloops, Eklips o el grup israelià The Voca People són algunes de les grans figures reconegudes professionalment i internacionalment dins del beat box. També altres artistes que destaquen però no per això són pitjors són : Skiller, Zede, Felix Zenger i un llarg etcètera que va creixent dia a dia.

Consells per a practicar Beat Box[1][modifica]

 • Practicar-ho sempre que sigui possible. Com que només es requereix l'ús del cos, es pot practicar a casa, a la feina, a l'escola, a l'autobús, en qualsevol lloc és adequat.
 • Sempre començar a practicar el ritme amb sons febles. D'aquesta manera és més fàcil fer tot sense problemes dins el ritme. Després d'algun temps d'haver practicat, podràs centrar-te en el volum i la claredat dels sons.
 • Intenta trobar altres beatboxers per tal de fer beatbox junts. Es poden aprendre coses companys.
 • Practicar sempre amb un ritme constant. Això vol dir que s'ha d'intentar mantenir la mateixa velocitat al llarg d'un patró.
 • Intenta beatboxing en un mirall per veure quina és l'expressió facial.
 • Prendre un got d'aigua per evitar que la boca es ressequi.
 • Intentar cobrir la boca i el nas per aconseguir un so més fort o més acústic.
 • Escoltar una mica de música de beatboxers famosos com Killa Kela, Rahzel, Speiler, Roxorloops, Negre Mamba, Biz Markie, Doug E. Fresh, Matisyahu, Max B, Blake Lewis ( finalista d'American Idol ), Bow - Legged del goril·la, o fins i tot Bobby McFerrin.[2]

Referències[modifica]

 1. http://www.wikihow.com/Beatbox
 2. Bobby McFerrin (Manhattan,11 març de 1950) cantant a capella i director d'orquestra nord-americana, molt Influenciat pel jazz. És el fill de l'anomenat baríton solista Robert McFerrin. La seva Cançó «Don't worry, be happy», apareguda a la banda sonora de la pel·lícula de 1988, Cocktail, protagonitzada per Tom Cruise, va ser l'èxit número 1 a les llistes dels Estats Units. També ha col·laborat amb solistes com els pianistes de jazz Chick Corea i Herbie Hancock i el violoncel·lista Yo-Yo Ma i amb la Saint Paul Chamber Orchestra. És conegut per tenir un gran rang vocal de quatre octaves i per la seva habilitat per utilitzar la seva veu per crear efectes de so, com la seva recreació d'un baix sobresaturat (amb overdrive), que aconsegueix cantant i colpejant suaument el seu pit. El 1987, va cantar el tema principal de la sèrie de televisió The Cosby Show i d'alguns comercials de la televisió nord-americana. El 1993, va cantar el tema de la Pantera Rosa a El fill de la Pantera Rosa, original d'Henry Mancini.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Beatboxing Modifica l'enllaç a Wikidata