Discjòquei

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
DJ Bad Ash 2018 by Glenn Francis

Un discjòquei[1] popularment també anomenat punxadiscos,[2] també conegut pel manlleu d'origen anglès DJ, dijei, és la persona encarregada de reproduir música per a una audiència a les discoteques, pubs, clubs, festivals o a la ràdio. El terme discjòquei procedeix del mot anglès disk que es refereix als discs fonogràfics (vinils) i posteriorment també discs compactes.

Podem classificar els discjòqueis depenent de l'estil musical en què estiguin especialitzats, que pot ser house, rock, disco, glam, reggae, country, heavy, punk, tecno, trance, chill-out, drum and bass, dubstep, hip hop, etc.

Independentment de l'estil hi ha diferents tipus de discjòquei: els discjòqueis de ràdio, els de club i els que es desplacen a esdeveniments, casaments, festes, etc. Generalment la feina d'un discjòquei de ràdio és diferent que la dels altres, ja que aquests no els cal fer mescles de cançons en directe o tenir el públic de la sala ballant, atès que el seu públic no és al seu davant. A més han de presentar els temes i autors que sonen i a la majoria d'emisores afegir-hi publicitat. El discjòquei de club ha de jugar amb efectes com l'scratch, el beatmatch, el mixing, el phrasing i tenir cura de l'estat de la pista....

Depenent de l'estil musical hi ha diferents tècniques i equips, per exemple els discjòqueis de hip hop acostumen a punxar amb tocadiscs amb el suport de programari com Serato o Traktor perquè un MC hi canti per sobre. Normalment utilitza tècniques de turntablism com el scratch o beat juggling.

Equip[modifica]

L'equip d'un DJ consta principalment de:

  • Una combinació de dos reproductors de música que acostumen a ser tocadiscs o reproductors de CD adaptats per al DJ (anomenats CDJ)
  • Una taula de mescles que permeti mesclar adequadament les cançons amb reguladors de volum, d'equalització i efectes. Tenen dues o quatre entrades per als reproductors i diverses sortides per a l'equip d'amplificació.
  • Uns auriculars que connectats a la taula de mescles permetin escoltar les cançons per separat, preparar un punt de CUE (el lloc des d'on es reprodueix la pista), etc.

Com a complements hi ha:

  • Un ordinador amb diverses funcions com per utilitzar programari per discjòqueis normalment Serato o Traktor que poden permetre que amb un sistema de codi de temps es pugui controlar amb vinils, CDJs, etc.; de selector directe de cançons als plats amb programari com ara rekordbox de la marca Pioneer que funciona en connexió als CDJs, etc..
  • Un micròfon
  • Instruments analògics o digitals controlats amb programari DAW com ara Ableton Live
  • Unitats d'efectes
  • Un monitor de cabina
  • Samplers o caixes de ritmes

DJs destacats[modifica]

Referències[modifica]