Discjòquei

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
El discjòquei de Barcelona DJ2D2 punxant amb vinils

Un discjòquei[1] popularment també anomenat punxadiscos,[2] també conegut pel manlleu d'origen anglès DJ, dijei, és la persona encarregada de reproduir música per a una audiència a les discoteques, pubs, clubs, festivals o a la ràdio. El terme discjòquei procedia del mont anglès disk que es referia als discs fonogràfics (vinils), o discs compactes i també formats electrònics com per exemple MP3.

Podem classificar els discjòqueis depenent de l'estil musical en què estiguin especialitzats, que pot ser house, rock, disco, glam, reggae, country, heavy, punk, tecno, trance, chill-out, drum and bass, dubstep, hip hop, etc.

Independentment de l'estil hi ha diferents tipus de discjòquei: els discjòqueis de ràdio, els de club i els que es desplacen a esdeveniments, casaments, festes, etc… Generalment la feina d'un discjòquei de ràdio és diferent que la dels altres, ja que aquests no els cal fer mescles de cançons en directe o tenir el públic de la sala ballant, atès que el seu públic no és al seu davant. A més han de presentar els temes i autors que sonen i a la majoria d'emisores afegir-hi publicitat. El discjòquei de club ha de jugar amb efectes com l'scratch, el beatmatch, el mixing, el phrasing i tenir cura de l'estat de la pista....

Depenent de l'estil musical hi ha diferents tècniques i equips, per exemple els discjòqueis de hip hop acostumen a punxar amb tocadiscs amb el suport de programari com Serato o Traktor perquè un MC hi canti per sobre. Normalment utilitza tècniques de turntablism com el scratch o beat juggling.

Equip[modifica]

L'equip d'un DJ consta principalment de:

  • Una combinació de dos reproductors de música que acostumen a ser tocadiscs o reproductors de CD adaptats per al DJ (anomenats CDJ)
  • Una taula de mescles que permeti mesclar adequadament les cançons amb reguladors de volum, d'equalització i efectes. Tenen dues o quatre entrades per als reproductors i diverses sortides per a l'equip d'amplificació.
  • Uns auriculars que connectats a la taula de mescles permetin escoltar les cançons per separat, preparar un punt de CUE (el lloc des d'on es reprodueix la pista), etc.

Com a complements hi ha:

  • Un ordinador amb diverses funcions com per utilitzar software per discjòqueis normalment Serato o Traktor que poden permetre que amb un sistema de codi de temps es pugui controlar amb vinils, CDJs, etc.; de selector directe de cançons als plats amb software com ara rekordbox de la marca Pioneer que funciona en connexió als CDJs, etc..
  • Un micròfon
  • Instruments analògics o digitals controlats amb software DAW com ara Ableton Live
  • Unitats d'efectes
  • Un monitor de cabina
  • Samplers o caixes de ritmes

DJs destacats[modifica]

Vegeu també: White label i Mixxx

Referències[modifica]