Ordinador portàtil

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Foto d'un IBook d'Apple

Un ordinador portàtil és un petit ordinador mòbil que pesa entre vuit-cents grams i sis quilograms aproximadament, depenent de la grandària, dels materials emprats en la seva fabricació i d'altres factors.

Els ordinadors portàtils són capaços de desenvolupar les mateixes tasques que un ordinador de sobretaula, encara que solen presentar menors prestacions pel mateix preu. Això és perquè contenen components que són similars als dels ordinadors de sobretaula i fan les mateixes funcions, però són miniaturitzats i optimitzats per a ús mòbil i consum energètic eficient. Normalment tenen pantalla de cristall líquid i la majoria utilitzen diferents mòduls de memòria per a la seva memòria RAM.

A més d'un teclat d'ordinador integrat al conjunt, també solen incorporar un ratolí tàctil (superfície sensible al contacte de la mà) o un ratolí de botó (botó integrat al teclat, la part superior del qual es fa girar per dirigir el desplaçament de la busca), encara que s'hi poden connectar tota mena de dispositius externs.

L'ordinador portàtil ha augmentant notablement la seua utilització front a l'ordinador de sobretaula, a causa del seu abaratiment i la reducció de la seua mida. Actualment (febrer, 2018) trobem al mercat unitats de set polzades (7") o més amb preus inferiors als tres-cents euros.Es clar que hi han de pocs diners i molta calitat però alguns també amb preus superiors a cinc-cents euros i que sigui de poca/dolenta calitat.

Definitivament la seva característica més útil és la seua independència de fonts d'alimentació elèctrica durant períodes entre les dues i les nou hores d'autonomia.

Components[modifica]

Molts dels components d'un ordinador portàtil són similars als components dels de sobretaula, però solen ser més petits i amb un consum més eficient.

Detallem alguns d'ells:

  • CPU o microprocessador. Ha de ser de baix consum, com els Intel M, integrats a la plataforma Intel Centrino i NAPA, o els AMD Turion 64.
  • Disc dur de 2,5 o 1,8 polzades i de 5.400 revolucions, front als 3,5 i 7.200 revolucions dels ordinadors de sobretaula. La reducció de la mida és òbvia, ja que millora la portabilitat i la reducció de revolucions redueix el consum energètic i millora la dissipació de la calor. Actualment han començat a distribuir-se models amb disc SSD, és a dir d'estat sòlid, com les memòries flash o USB. Amb el que el temps d'accés, pes i consum elèctric es redueix sensiblement
  • Mòduls de memòria RAM SODIMM (Small Outline DIMM) més petits i eficients que els DIMM dels sobretaula.
  • Unitat lectora/gravadora de DVD o Blu-ray. Cada vegada és més freqüent l'existència de models de tipus slot-in.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ordinador portàtil Modifica l'enllaç a Wikidata