Keisai Eisen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
En aquest nom japonès, el cognom és Keisai.
Infotaula de personaKeisai Eisen

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ja) 渓斎英泉 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1790 Modifica el valor a Wikidata
Edo Modifica el valor a Wikidata
Mort20 agost 1848 Modifica el valor a Wikidata (57/58 anys)
Tòquio Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióartista d'ukiyo-e, xilògraf Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsKikukawa Eizan Modifica el valor a Wikidata
AlumnesSansai Senrin (en) Tradueix, Goyūtei Eikyō (en) Tradueix i Ichiyōken Eitoku (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 13086754 Modifica el valor a Wikidata
Un exemple d'estampa bijin d'Eisen (de la sèrie Toto geiko)

Keisai Eisen (渓斎 英泉, 1790 – 1848) va ser un artista d'ukiyo-e japonès que es va especialitzar en els bijinga (estampes de dones boniques). Els seus millors treballs, inclosos els seus okubi-e ('grans retrats de cap'), se'ls considera obres mestres de la "decadent" era Bunsei (1818–1830). També se'l coneixia com a Ikeda Eisen, i com a escriptor emprava el pseudònim Ippitsuan.

Biografia[modifica]

Signatures de Keisai Eisen. Llegit d'esquerra a dreta: “Eisen ga” (英泉 画), “Keisai” (渓斎), i “Keisai Eisen ga” (渓斎 英泉 画)

Eisen va néixer a Edo dins la família Ikeda, fill d'un destacat cal·ligrafista. Va ser aprenent de Kano Hakkeisai, de qui va prendre el nom (goh) de Keisai, i després de la mort del seu pare va estudiar amb Kikugawa Eizan. Els seus treballs inicials reflectien la influència del seu mentor, però aviat va desenvolupar el seu propi estil.

Va produir un nombre de surimono (gravats que es publicaven privadament), gravats eròtics i paisatges, incloses Les seixanta-nou estacions del Kiso Kaido, que ell va començar i Hiroshige va completar. Tanmateix, les seves obres més famoses són els bijin-e (estampes de dones boniques), en què retratava dones d'una manera més mundana que les representades per artistes anteriors, substituint la seva gràcia i elegància per una sensualitat menys estudiada. Va produir molts retrats i estudis de cos sencer representant les modes del moment.

A més de produir una prolífica quantitat de gravats, va ser escriptor, i produí les biografies dels Quaranta-set Ronin i diversos llibres, inclosa una continuació de l'Ukiyo-e Ruiko (Història dels gravats del Món Flotant), un llibre que documentava la vida dels artistes d'ukiyo-e. El seu suplement es coneix com a Notes d'un vell sense nom, i s'hi descriu a si mateix com un dissolut gran bevedor i declara haver estat propietari d'un bordell a Nezu als anys 1830, que es va cremar.

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  • Dan McKee. «Keisai Eisen». [Consulta: 30 novembre 2006].
  • John Fiorillo. «Keisai Eisen», 1999. Arxivat de l'original el 18 d’abril 2008. [Consulta: 30 novembre 2006].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Keisai Eisen