Kenngottita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralKenngottita
Fórmula químicaMn2+₃Fe3+₄(PO₄)₄(OH)₆(H₂O)₂
Localitat tipusmina Stannum, Huber stockm Krásno, districte de Sokolov, Regió de Karlovy Vary, República Txeca
Classificació
Categoriafosfats
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 13,909(10) Å; b = 5,186(4) Å; c = 12,159(9) Å; β = 98,88(1)°
Grup puntual2/m - prismàtica
Grup espacialp2/b
Colormarró
Fracturairregular, desigual
Tenacitatfràgil
Duresa4 a 5
Lluïssorvítria, nacrada
Color de la ratllamarró clar
Densitat3,40 g/cm3 (calculada)
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2018-063a
SímbolKgt Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La kenngottita és un mineral de la classe dels fosfats. Rep el nom pel professor Gustav Adolf Kenngott (6 de gener de 1818 a Breslau - 4 de març de 1897 a Lugano), un mineralogista que va treballar a la Universitat de Zúric, Suïssa, en reconeixement al seu treball sobre mineralogia sistemàtica.

Característiques[modifica]

La kenngottita és un fosfat de fórmula química Mn2+₃Fe3+₄(PO₄)₄(OH)₆(H₂O)₂. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2019. Cristal·litza en el sistema monoclínic. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 4 i 5. Estructuralment es troba relacionada amb la souzalita i la gormanita, tots dos minerals triclínics.

Les mostres que van servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troben conservades a les col·leccions del departament de mineralogia i petrologia del Museu Nacional de Praga, a la República Txeca, amb el número de catàleg: p1p 26/2018, i a les col·leccions del Museu d'Història Natural del Comtat de Los Angeles, a Los Angeles (Califòrnia) amb el número de catàleg: 66795.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la mina Stannum, situada a Huber stockm Krásno, dins el districte de Sokolov (Regió de Karlovy Vary, República Txeca). Tambñé ha estat descrita a la pegmatita de Serra Branca, a Pedra Lavrada (Paraíba, Brasil). Aquests dos indrets són els únics de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Kenngottite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 19 juliol 2021].