Khamerernebti A

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaKhamerernebti A

Sarcòfag de Khamernebti A. Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle XXV aC Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle XXV aC Modifica el valor a Wikidata
Sepulturamastaba of Ptahshepses (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióaristòcrata Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolPrincesa Modifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia V d'Egipte Modifica el valor a Wikidata
CònjugePtahshepses (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesNiuserre Modifica el valor a Wikidata  i Reptinub Modifica el valor a Wikidata

Khamerernebti, o Khamerernebti A, (Ḫꜥ mrr nb.tj, "Aparició de l'estimada de les Dues Dames") va ser una princesa egípcia de la V Dinastia. Era filla del rei Niuserre Ini i es va casar amb Ptahixepses (un djati).

Khamerernebti II
en jeroglífic
G16xamrD21
D21
[1]

Biografia[modifica]

Khamerernebti era filla del rei Niuserre. No se sap qui era la seva mare; l'esposa principal del seu pare era Reptinub, però no hi ha proves que fos la seva mare.

Khamerernebti es va casar amb un djati (visir) anomenat Ptahixepses. Van tenir com a mínim cinc fills, els quals apareixen esmentats a la tomba de Ptaixepses a Abusir: Ptahixepses, Kahotep, Qednes i Hemakhti, i la filla Meritites, la qual tenia el títol de "Filla del rei", tot i ser només la neta d'un rei.[2] Verner hi afegeix un altre fill anomenat Kafini, la imatge i el nom del qual es van eliminar sistemàticament dels monuments.

La mastaba de Ptahixepses contenia dos sarcòfags, un per a ell i un altre lleugerament més petit que probablement va acollir les despulles de Khamerernebti. El sarcòfag de Khamerernebti formava part del disseny original de la tomba i hi devia ser inclòs abans de la conclusió de la mastaba. El nom de Khamerernebti s'ha trobat en blocs de pedra calcària, inscrits pels constructors. Khamerernebti sembla, doncs, que va ser enterrada a la mastaba del seu marit, tot i que tenia una cambra funerària acabada a la Mastaba de les Princeses situada a prop de l'angle nord-est de la piràmide de Niuserre.[3] Khamerernebti havia de compartir la Mastaba de les Princeses amb una princesa anomenada Meritites i un cortesà anomenat Kahotep. Però aparentment aquesta tomba no es va utilitzar mai.[4]

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Borchard, L. Excavations of the German Oriental Society near Abusir, Records of the past (en anglès). vol. 3, 1904. 
  • Dodson, Aidan; Hilton, Dyan. The Complete Royal Families of Ancient Egypt (en anglès). Thames & Hudson, 2004. ISBN 0-500-05128-3. 
  • Tyldesley, Joyce. Chronicle of the Queens of Egypt (en anglès). Thames & Hudson, 2006. ISBN 0-500-05145-3. 
  • Verner, Miroslav. «cap. IV: The Royal Mother». A: Abusir. Realm of Osiris. Ed. American Univ. in Cairo Press, 2002. ISBN 977424723X [Consulta: 27 juny 2009].