Kimberlé Williams Crenshaw

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaKimberlé Williams Crenshaw

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement5 maig 1959 Modifica el valor a Wikidata (64 anys)
Canton (Ohio) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Wisconsin-Madison
Universitat Harvard
Universitat Cornell
Canton McKinley High School (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballInterseccionalitat i teoria crítica de la raça Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióadvocada, professora d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Califòrnia a Los Angeles
Columbia Law School
Universitat de Colúmbia Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Premis

IMDB: nm1548660 Twitter (X): sandylocks TED: kimberle_crenshaw Goodreads author: 5390500 Modifica el valor a Wikidata

Kimberlé Williams Crenshaw (Canton, 1959) és una acadèmica nord-americana especialitzada en el camp de la teoria crítica de la raça, i professora de dret a la Universitat de Califòrnia i a la Universitat de Colúmbia, on es dedica a la recerca sobre temàtiques de raça i gènere.[1] És especialment coneguda per encunyar el 1989 el concepte d'«interseccionalitat».

Primers anys[modifica]

Nascuda a Canton (Ohio) el 1959. Es va llicenciar a la Universitat Cornell el 1981, es va doctorar en dret a la Harvard Law School el 1984, i va obtenir un màster en dret a la Universitat de Wisconsin el 1985. A Cornell va pertànyer a la germandat Quill and Dagger.

Carrera[modifica]

Des de 1986, és professora de la Facultat de Dret a la Universitat de Califòrnia a Los Angeles on ensenya Drets Humans i Dret constitucional. Va ser la fundadora del moviment intel·lectual anomenat Teoria Crítica de la Raça.[2] El 1991 i 1994, va ser triada Professora de l'Any. A la Facultat de Dret de la Universitat de Wisconsin va obtenir el seu Legum Magister.[3] Més tard, va realitzar pràctiques amb la jutgessa Shirley Abrahamson del Tribunal Suprem de Wisconsin.

El seu treball sobre raça i gènere va influir en la redacció de la clàusula d'igualtat de la Constitució sud-africana.[4] El 2001, va redactar el document preparatori sobre Discriminació de Raça i Gènere per a la Primera Conferència Mundial contra el Racisme i va ajudar a facilitar la inclusió de gènere en la Declaració de Durban. Crenshaw ha estat membre del comitè investigador Violència contra les Dones de la National Science Foundation, i assistí l'equip legal que representà a Anita Hill contra el jutge Claren Thomas.[5] És també membre fundadora de la Iniciativa de Mitjans de comunicació de les Dones i comentarista assídua al programa de Tavis Smiley de la ràdio NPR.[6] Crenshaw és coneguda pel seu treball a finals dels vuitanta i principis dels noranta, especialment rellevant a l'hora de desenvolupar la idea d'interseccionalitat.

Interseccionalitat[modifica]

Kimberle Crenshaw va introduir la teoria de la interseccionalitat a la teoria feminista als anys 1980.[7] Encara que el concepte en si no era nou, no va ser formalment reconegut fins a la formulació teòrica de Crenshaw. La seva inspiració va començar mentre era estudiant universitària i es va adonar que la condició del gènere en relació a la raça estava molt poc desenvolupada. Les classes que impartien temàtica sobre dones eren exclusivament de literatura i poesia, mentre els homes estaven presents en classes «serioses» de política i economia.[7] Nogensmenys, el seu enfocament sobre la interseccionalitat es basa en com el Dret respon a la discriminació de gènere i raça, atès que el Dret antidiscriminatori tracta el gènere i la raça per separat, les dones afroamericanes i altres dones racialitzades pateixen formes de discriminació combinades i, si el Dret no és capaç de combinar ambdós aspectes, deixa aquestes dones sense justícia.[7]

Referències[modifica]

  1. «Reunion Renews Commitment to William H. Hastie Fellowship Legacy | University of Wisconsin Law School». [Consulta: 14 maig 2019].
  2. «Race, gender scholar Crenshaw on campus Oct. 16-21» (en anglès). [Consulta: 14 maig 2019].
  3. «Crenshaw, Kimberlé | UCLA Law» (en anglès). [Consulta: 8 setembre 2021].
  4. Inc, The Crisis Publishing Company. The Crisis (en anglès). The Crisis Publishing Company, Inc., 2000-11 - 2000-12. 
  5. Harris-Perry, Melissa. «Where Are All the Black Feminists in Confirmation?» (en anglès), 18-04-2016. [Consulta: 14 maig 2019].
  6. «The Tavis Smiley Show». [Consulta: 14 maig 2019].
  7. 7,0 7,1 7,2 «Kimberlé Crenshaw on intersectionality: “I wanted to come up with an everyday metaphor that anyone could use”» (en anglès). [Consulta: 8 setembre 2021].