L'Assossiada

Infotaula de geografia físicaL'Assossiada
TipusIndret Modifica el valor a Wikidata
Localització
PaísCatalunya Catalunya
Regió/prov.Alt Pirineu i Aran
ComarcaPallars Jussà
MunicipiAbella de la Conca
LocalitzacióAbella de la Conca
Map
 42° 11′ 31″ N, 1° 06′ 47″ E / 42.19206°N,1.11303°E / 42.19206; 1.11303
Dades i xifres
AltitudA l'entorn dels 1.400
Al NomenclàtorNo hi consta; sí que apareix en els mapes de l'ICC
L'Assossiada, respecte del terme d'Abella de la Conca

L'Assossiada és un indret del terme municipal d'Abella de la Conca, a la comarca del Pallars Jussà.

És al nord-est de la vila d'Abella de la Conca, a la part occidental de la vall alta del barranc de la Vall. És al vessant de migdia del Pas de la Ce, a la Serra de Carreu, a llevant de l'Estimat de Martí i a ponent del Comellar Gran. És al capdamunt i al nord del lloc de Vilarenc.

Etimologia[modifica]

“Assossiada” és la forma popular, general a la major part del Pallars, d'“ensulsiada”, és a dir, “ensorrada”. És un topònim romànic modern descriptiu, ja que es refereix a les esllavissades produïdes pels barrancs de muntanya en els seus primers metres de recorregut, en el fort pendís del vessant meridional de la Serra de Carreu. Així ho estableix Joan Coromines a l'article dedicat a Sossís[1] on, de passada, parla dels altres derivats del verb solsir-se (ensorrar-se).

Referències[modifica]

  1. COROMINES, Joan. "Sossís". Dins Onomasticon Cataloniae. Els noms de lloc i noms de persona de totes les terres de parla catalana. VII Sal-Ve. Barcelona: Curial Edicions Catalanaes i Caixa d'Estalvis i de Pensions de Barcelona "La Caixa", 1997. ISBN 84-7256-854-7.

Enllaços externs[modifica]