Línia de Kármán

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de geografia físicaLínia de Kármán
TipusDelimitació Modifica el valor a Wikidata
EpònimTheodore von Kármán Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud100 km Modifica el valor a Wikidata
Capes de l'atmosfera (no està a escala)

La Línia de Kármán és l'alçada definida internacionalment que s'acostuma a fer servir per definir el límit entre l'atmosfera i l'espai exterior. D'acord amb les definicions de la Fédération Aéronautique Internationale (FAI) aquesta línia se situa als 100 km d'alçada sobre la superfície terrestre (tècnicament 100 km sobre el nivell del mar). La denominació és en honor del científic hongarès Theodore von Kármán.

Al voltant d'aquesta alçària l'atmosfera terrestre es torna tan fina que és negligible en termes aeronàutics, produint-se a més, un increment significatiu de la temperatura atmosfèrica i de la interacció amb la radiació solar.

Descripció[modifica]

Parlant amb propietat, no existeix res que es pugui definir com el final de l'atmosfera. Una atmosfera tècnicament no acaba a cap alçada en concret, pero a poc a poc es va fent més tènue quan es va incrementant l'alçada sobre la superfície del planeta.

Durant els anys 50, mentre estudiava l'aeronàutica i l'astronàutica, von Karman va descobrir que qualsevol vehicle que intentés volar per sobre d'una altitud d'aproximadament 100 km, per obtenir la sustentació aerodinàmica necessària per mantenir el vol, a causa de la poca densitat de l'atmosfera a aquesta alçada, havia de volar més ràpid que la velocitat que necessitaria per entrar en òrbita. Un comitè internacional va recomanar a la FAI la línia de 100 km i, després de la seva adopció, va ser internacionalment reconeguda com la frontera de l'espai exterior.

La FAI no empra paraules com "frontera de l'espai" o "inici de l'espai exterior", la línia de Karman és emprada simplement per definir una alçària a partir de la qual definir si les activitats d'un vehicle formen part de l'astronàutica o de l'aeronàutica. Així ho reflecteix la FAI en les següents definicions extretes de la seva web:

  • Aeronàutica -- Per als propòsits de la FAI, activitat aèria, incloent tots els esports aeris, realitzada per sota dels 100 km d'alçada de la superfície terrestre.
  • Astronàutica -- Per als propòsits de la FAI, qualsevol activitat realitzada a més de 100 km sobre la superfície de la Terra.

Així doncs aquesta línia, més que definir els límits de l'atmosfera terrestre, serveix per separar les activitats aeronàutiques de les astronàutiques. Colateralment també serveix per definir qui és un pilot i qui és un astronauta/cosmonauta.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]