Astronàutica

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Passeig espacial

L'astronàutica -anomenada 'cosmonàutica' a l'antiga Unió Soviètica i avui als països que la componien i també als que foren part del camp socialista- és la teoria i la pràctica de la navegació fora de l'atmosfera terrestre, basada en el disseny i construcció d'aparells pensats per treballar i funcionar en l'espai, siguin tripulats o no tripulats.

D'acord amb les definicions de la Fédération Aéronautique Internationale (FAI), l'astronàutica es dedica a totes aquelles activitats aeronàutiques situades per sobre de l'anomenada Línia de Karman ubicada a uns 100 quilómetres sobre la superfície de la terra.

Les lleis fonamentals de l'astronàutica[modifica | modifica el codi]

Les lleis fonamentals de l'astronàutica són la llei de Newton de la gravitació universal i les lleis del moviment de Newton mentre que l'eina matemàtica fonamental és el càlcul diferencial. Les lleis del moviment dels planetes de Kepler en poden deduir d'aquelles, i s'han d'aplicar quan un cos en òrbita està subjecte només a la força de la gravetat d'un estel. Quan s'aplica una força propulsiva a un vehicle espacial els seus moviments són el resultat de les lleis de la gravitació modulades pels principis del moviment (Newton), tots ells ja esmentats.

La velocitat d'escapament[modifica | modifica el codi]

La fórmula de la Velocitat d'escapament es dedueix fàcilment com segueix.

L'energia específica (energia per unitat de massa) de qualsevol vehicle espacial està composta per dos components, l'energia potencial específica i l'energia cinètica. L'energia potencial específica associada a un planeta de massa M ve donada per

- G M / r \,

mentre que l'energia cinètica específica d'un objecte ve donada per


v^2/2 \,

Degut a la conservació de l'energia, l'energia orbital específica total és

v^2/2 - G M / r \,

que no depèn de la distància, r, des del centre del cos central al vehicle espacial en qüestió. Per tant, l'objecte pot abastar un r infinit si aquesta quantitat és no negativa, la qual cosa suposa

v\geq\sqrt{2 G M / r}

La velocitat d'escapament de la superfície de la Terra és d'uns 11 km/s, però aquesta velocitat és massa baixa per enviar un cos a una distància infinita degut a la gravetat del Sol. La velocitat d'escapament del sistema solar en la proximitat de la Terra és d'uns 42 km/s.

Alguns científics relacionats amb l'astronàutica[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Astronàutica Modifica l'enllaç a Wikidata