Programa Vostok

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula vol espacialPrograma Vostok

Modifica el valor a Wikidata
País d'origenUnió Soviètica Modifica el valor a Wikidata
EstatFinalitzat
Història del programa
Durada1961 Modifica el valor a Wikidata — 1963 Modifica el valor a Wikidata
Primer vol tripulat12 abril 1961 (Vostok 1) Modifica el valor a Wikidata
Últim vol16 juny 1963 (Vostok 6) Modifica el valor a Wikidata
Missions
Lloc(s) de llançamentcosmòdrom de Baikonur Modifica el valor a Wikidata
Informació dels vehicles
Vehicle(s) tripulat(s)
Capacitat de tripulació1 Modifica el valor a Wikidata
Vehicle(s) de llançament
Maqueta d'una càpsula Vostok
Segell amb la imatge de Belka i Strelka, les primeres gosses que varen tornar d'un vol espacial

El programa Vostok (en rus: Восто́к, en català: est) fou el projecte de la Unió Soviètica per enviar un ésser humà a l'espai exterior per primera vegada. El programa espacial va desenvolupar la càpsula Vostok del projecte Zenit de foto-reconeixement i va adaptar el coet Vostok d'un disseny de míssil balístic intercontinental ja existent. Abans de l'anunci a la premsa, el nom de Vostok fou una paraula classificada.

Tota una sèrie de prototips Vostok, incloent-ne almenys cinc amb animals i alguns amb maniquins, van ser utilitzats per qualificar la nau per al vol tripulat.

En el programa Vostok es van enlairar les següents missions:

  • Spútnik 4, el 15 de maig de 1960, sense tripulants a bord però amb un maniquí simulant un ésser humà. Codi de vol: Korabl-Spútnik 1.
  • Spútnik 5, el 19 d'agost de 1960, transportant dos gossos (Belka i Strelka), quaranta ratolins, dues rates i algunes plantes. La nau va retornar a la terra i es van recuperar sans i estalvis tots els animals. Codi de vol: Korabl-Spútnik 2.
  • Spútnik 6, l'1 de desembre de 1960, transportant dos gossos (Ptxolka i Muixka). La nau va ser destruïda durant la reentrada de la 18a òrbita per una càrrega prevista per autodestruir la càpsula si aquesta es dirigia cap a alguna potència estrangera. Els dos animals van morir. Codi de vol: Korabl-Spútnik 3.
  • Spútnik 9, el 9 de març de 1961, retornant a la terra després d'una sola òrbita i recuperant amb èxit a un gos (Txernuixka) i un maniquí. Codi de vol: Korabl-Spútnik 4.
  • Spútnik 9, el 25 de març de 1961, retornant a la terra després d'una sola òrbita i recuperant amb èxit a un gos (Zviózdotxka) i un maniquí. Codi de vol: Korabl-Spútnik 5.
  • Vostok 1, el 12 d'abril de 1961, va posar en òrbita i retornar sa i estalvi al primer cosmonauta de la història, Iuri Gagarin.[1] Codi de vol: Kedr (Cedre).
  • Vostok 2, el 6 d'agost de 1961, va transportar al segon astronauta de la història, Guérman Titov, en més de 17 òrbites viatjant per l'espai durant un dia. Codi de vol: Oriol (Àguila).[2]
  • Vostok 3, l'11 d'agost de 1962, fou el primer vol dual juntament amb la Vostok 4 orbitant la Terra al mateix temps i comandat per Andrian Nikolàiev. Codi de vol: Sókol (Falcó).
  • Vostok 4, l'11 d'agost de 1962, fou el primer vol dual juntament amb la Vostok 3 orbitant la Terra al mateix temps i comandat per Pàvel Popóvitx. Codi de vol: Bérkut (Àguila reial).
  • Vostok 5, el 14 de juny de 1963, va transportar Valeri Bikovski en el que seria el vol en solitari més llarg del segle xx durant gairebé cinc dies d'òrbita. Codi de vol: Iàstreb (Gavial).
  • Vostok 6, el 16 de juny de 1963, va transportar la primera dona, Valentina Tereixkova, a l'òrbita terrestre. Codi de vol: Txaika (Gavina).

Originàriament, es van programar set vols Vostok més que s'haurien prolongat fins a abril del 1966, però van ésser cancel·lats degut a la intensificació de la cursa per arribar a la Lluna.

El programa Vostok va ser rellevat pel programa Voskhod.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Programa Vostok
  1. Bond, Peter «Obituary: Lt-Gen Kerim Kerimov». The Independent [Londres]. Arxivat de l'original el 2009-04-13 [Consulta: 13 gener 2012].
  2. Hall, Rex; Shayler, David J. (en anglès). Springer, 2001, p. 169. ISBN 185233391X.