Cosmòdrom

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Base espacial)
Salta a la navegació Salta a la cerca
Sèrie d'articles sobre
el vol espacial
Soyuz TMA-7 spacecraft2edit1.jpg
Història
Cursa espacial  · Cronologia dels vols espacials
Aplicacions
Satèl·lits d'observació terrestre  · Satèl·lits espia  · Satèl·lits de comunicacions  · Navegació per satèl·lit  · Observació espacial  · Exploració espacial  · Colonització espacial  · Turisme espacial
Nau espacial
Nau espacial robòtica (Satèl·lit artificial  · Sonda espacial  · Nau espacial de subministrament no tripulada)  · Vol espacial tripulat (Càpsula espacial  · Estació espacial  · Avió espacial)
Llançament
Cosmòdrom  · Plataforma de llançament  · Sistemes d'un sol ús i reutilitzables  · Velocitat d'escapament  · Llançament espacial sense coet
Destinacions
Suborbital  · Orbital  · Interplanetari  · Interestel·lar  · Intergalàctic
Agències espacials
ESA  · NASA  · RKA  · CNES  · DLR  · CNSA  · ISRO  · JAXA

Un cosmòdrom (o base espacial) és un conjunt d'instal·lacions preparades per al llançament, arribada o assistència tècnica de coets o naus espacials. Als països de l'antiga URSS aquestes instal·lacions eren conegudes com a cosmòdroms (del grec cosmos, món, i dromos, pista), d'aquí el nom.

Les bases espacials estan emplaçades en zones suficientment grans perquè l'explosió d'un coet no posi en perill els coets i les vides humanes properes, raó per la qual es llancen els coets en direcció a zones desertiques o marítimes. Són preferibles llocs de llançament propers a l'equador i disparats cap a l'Est. Així, s'aprofita al màxim la velocitat de la terra i a més, és una bona posició per arribar a l'òrbita geoestacionària. Evidentment, així també augmenta la massa que es pot posar en òrbita. Això, però, no serveix per a òrbites polars o òrbites Molnia.

La primera base espacial del món va ser el Cosmòdrom de Baikonur, encara en funcionament, i actualment, la més ocupada del món, degut principalment a l'activitat de suport per a l'Estació Espacial Internacional.

És possible que en un futur, amb el desenvolupaments de vehicle supersònics, les bases espacials siguin llargues pistes d'enlairament en lloc de les tradicionals bases de llançament verticals per a coets.

Cosmòdroms[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cosmòdrom Modifica l'enllaç a Wikidata