Esrange

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióEsrange
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipuscosmòdrom Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1964
Governança corporativa
Seu
Gestor/operadorAgència Espacial Europea Modifica el valor a Wikidata
Propietat deAgència Espacial Europea (–1972)
Swedish Space Corporation (1972–) Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map
El càrrega útil BLAST i el globus d'alta altitud poc abans de llançar.
El llançament del coet Skylark a Esrange el 2 de maig de 2005.

Esrange Space Center (o simplement Esrange) és un camp de llançament de coets i centre d'investigació situat als afores de la ciutat de Kiruna al nord de Suècia. És una base per investigacions científiques amb globus estratosfèrics, investigació de les aurores polars, llançaments de coets sonda, i seguiment de satèl·lits, entre altres funcions. Està ubicat a 200 km al nord del cercle àrtic i envoltat per un vast desert, la seva ubicació geogràfica és ideal per a molts d'aquests efectes. Richard Branson de Virgin Galactic ha estudiat la possibilitat d'utilitzar aquest lloc per al turisme espacial, començant en el 2011. L'hotel local Aurora ha sigut utilitzat pels turistes des de desembre de 2007,[1] que vulguin passar un temps a la base espacial només permès als turistes que hagin de dormir en els hotels, que normalment s'entén per científics i enginyers.

Esrange va ser construït en el 1964 per l'ESRO, la European Space Research Organisation, que posteriorment es va convertir en l'Agència Espacial Europea amb la fusió de l'ELDO, la European Launcher Development Organisation. En el 1972, la propietat va ser transferida a la recentment creada Swedish Space Corporation.

En el 2007, es va proposar que el Port Espacial de Suècia sigui cosituat a Esrange, a Kiruna.

Referències[modifica]

  1. Article in Swedish "Start för rymdturism vid Esrange" Arxivat 2012-04-02 a Wayback Machine., NSD web version, 2007-12-11

Fonts[modifica]

  • The History of Sounding Rockets and Their Contribution to European Space Research, Günther Seibert, ESA HSR-38, November 2006, ISBN 92-9092-550-7.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Esrange