European Data Relay Satellite

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: European Data Relay System)
European Data Relay Satellite
Renderització artística del European Data Relay System.
OperadorESA
Tipus de missióSatèl·lit de telecomunicacions
Data de llançamentSense especificar (anteriorment programat pel 2014)

El European Data Relay System (EDRS) serà un conjunt de satèl·lits en GEO destinats a transmetre informació i dades entre satèl·lits i naus espacials, com també UAVs i estacions terrestres. El sistema permetrà a gairebé la comunicació contínua amb els satèl·lits fins i tot en òrbita terrestre baixa que sovint tenen una visibilitat molt reduïda des de qualsevol estació terrestre.

Això farà que hi hagi dades disponibles en el lloc correcte i en el moment adequat, el que permet, per exemple, als treballadors d'emergències veure gairebé en temps real les dades per satèl·lit de la regió en qüestió on hi estan treballant.

El sistema està sent desenvolupat com a part del programa ARTES 7 i està destinat a ser un sistema independent de satèl·lit europeu, dissenyat per reduir els retards de temps en la transmissió de grans quantitats de dades.

El programa és semblant al Tracking and Data Relay Satellite System americà que va ser creat per donar suport al transbordador espacial, però s'utilitzarà una nova generació de tecnologia de Laser Communication Terminal (LCT). El terminal làser està dissenyat per transmetre a 1,8 Gbit/s a través de 45.000 km, la distància d'un enllaç LEO-GEO. Com que el terminal va ser provat amb èxit durant la verificació en òrbita el satèl·lit de radar alemany TerraSAR-X i el satel·lit americà NFIRE.[1] També serà embarcat amb en el satèl·lit de telecomunicació comercial Alphasat amb la finalitat de realitzar més demostracions de serveis operatius.[2]

Xarxa[modifica]

La insfraestructura EDRS consisteix en dos càrregues útils geoestacionàries (dues càrregues útils addicionals es troben en l'etapa de planificació), una estació terrestre consistint en un centre de control de satèl·lits, un centre de missió i operacions, una estació d'enllaç de connexió terrestre (FLGS) i estacions de dades sobre el terreny.

Segment espacial[modifica]

La primera càrrega útil EDRS, comprèn un terminal de comunicació per làser i un enllaç de banda K entre satèl·lits que es col·locarà a bord del satèl·lit de telecomunicacions Eutelsat comercial, anomenat Eurobird 9B. El satèl·lit serà llançat en el 2014 serà posicionat en 9°E.

Una segona nau espacial dedicada - també amb un terminal de comunicació per làser - serà llançada pel 2015 i serà posicionada en 22,5E. Aquestes dues parts constituiran la infraestructura principal espacial inicial proporcionant cobertura directa dels satèl·lits en LEO volant sobre Europa, Orient Mitjà, Àfrica, Amèrica, Àsia i els pols.

Dues naus espacials més estan previstes altres per complementar el sistema en el 2017 i 2019, respectivament, proporcionant una cobertura completa de la Terra i la disponibilitat a llarg termini de la redundància del sistema més enllà de 2030.

Segment de terra[modifica]

El segment terrestre de l'EDRS consisteix en tres estacions terrestres receptores situades a Weilheim, Alemanya, Redu, Bèlgica i Harwell, Regne Unit. La centre d'operacions de la missió estarà a Ottobrunn, Alemanya, mentre que un centre de reserva s'instal·larà a Redu, Bèlgica.[3]

Operacions[modifica]

Els primers usuaris de l'EDRS seran els satèl·lits Sentinel-1 i -2 del programa GMES Global Monitoring for Environment and Security. Els satèl·lits Sentinel proveixen dates per a la prestació operativa de productes i serveis de geo-informació a tot Europa i el món. L'EDRS proporcionarà els serveis de transmissió de dades dels satèl·lits Sentinel per facilitar una baixada ràpida de grans volums d'imatges. Extenses capacitats addicionals sobre el sistema estaran disponible per als usuaris de tercers.

Hi ha una sèrie de serveis clau que es beneficiaran de la infraestructura d'aquest sistema:

  • Aplicacions d'observació terrestre en suport dels serveis d'emergència en el temps i / o dades intensives, per exemple, detecció de problemes o la vigilància ambiental.
  • Els serveis públics i la seguretat que necessiten les imatges dels principals sistemes espacials europeus, com la Vigilància Mundial del Medi Ambient i la Seguretat.
  • Resposta a emergències i sol·licituds d'intervenció en crisi que necessiten informació i dades sobre les zones afectades per desastres naturals o provocats per l'home.
  • Les forces de seguretat, que transmeten dades als satèl·lits d'observació de la Terra, aeronaus i vehicles no tripulats observació aèria, per reconfigurar els sistemes d'aquest tipus en temps real.
  • Els serveis meteorològics per satèl·lit que requereixen el lliurament ràpid de grans quantitats de dades a tot el món.

Implementació[modifica]

L'EDRS s'aplica com una Public Private Partnership (PPP) entre l'Agència Espacial Europea (ESA) i Astrium.[4] L'ESA finança el desenvolupament d'infraestructura i és el client a través de les missions del satèl·lit Sentinel. Astrium tindrà la responsabilitat general de l'execució del segment espacial incloent el llançament, així com el segment terrestre. Astrium llavors es farà càrrec de la propietat de l'EDRS i proporcionarà els serveis de transmissió de dades a l'ESA i els clients de tot el món.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]