Vés al contingut

Parc de la Torreblanca

(S'ha redirigit des de: La Torreblanca)
Infotaula edifici
Infotaula edifici
Parc de la Torreblanca
Imatge
Dades
TipusParc Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura eclèctica Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSant Just Desvern (Baix Llobregat) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCarretera Reial, 167 Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 22′ 42″ N, 2° 03′ 19″ E / 41.37833°N,2.05528°E / 41.37833; 2.05528
Bé cultural d'interès local
Data29 juny 1987
Id. IPAC19299 Modifica el valor a Wikidata

El Parc de Torreblanca[1] és un parc enjardinat d'unes 12 hectàrees de l'àrea metropolitana de Barcelona entre els municipis de Sant Just Desvern,[2] Sant Joan Despí i Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat),[1] podent-s'hi accedir per qualsevol d'aquestes localitats.

Descripció

[modifica]

Un cop millorat el seu estat de conservació, els jardina de la finca Torreblanca conserven bona part de la seva esplendidesa. S'hi trobava la Capella de Santa Anna, modificada el darrer terç del segle passat en fer-se al seu costat un Palau d'estil neogòtic, avui enderrocat. La capella s'enderrocà en la rehabilitació del 1983.[3]

Imatge del Parc de Torreblanca l'any 1922

El centre dels jardins és ocupat per un estany quasi sec rodejat de diversos elements d'interès arquitectònic, dues coves artificials de caràcter romàntic, una amb embarcador. Damunt hi ha un templet eclèctic d'inspiració grega, envoltat per vuit columnes estriades d'estil corinti i pedestals de granit grisenc amb daus esculpits. Són de marbre blanc coronades per capitell del mateix material.[3] Entorn del llac hi ha una torre mirador formada per paredat antic i coronada per merlets de maó, on es puja per una escala de caragol que conté un pou dins l'ull de l'escala. Finalment, un pont romàntic imitant fusta travessa un sector del llac.[3]

Com que havia estat un jardí botànic, el parc consta d'una gran diversitat vegetal d'una gran bellesa i amb molt de valor. A part, també hi ha una bona diversitat de fauna. Malauradament, hi ha també animals abandonats als llacs, com els ànecs i oques de granja, o les tortugues de Florida. De bon matí o al vespre, és possible veure algun conill (difícil de veure perquè sempre hi ha gent passejant menys quan es tanca), paons que volten pel parc, lloros i cotorres exòtiques, i altres animals més comuns, depenent de l'època de l'any. És molt bon lloc de passeig o per a fer esport, a vegades també s'hi fan casaments.

Es divideix en diverses parts:

  • Les avingudes de plàtans i xiprers amb estàtues. Actualment s'hi realitzen espectacles.
  • La zona sud-oest, on ara es fan activitats esportives (sota d'on era el palau).
  • La zona sud, on hi havia el Palau dels Marquesos de Monistrol, actualment substituït amb vegetació, on ara s'hi troba el laberint rodejat de palmeres i altres arbres com plataners o xiprers.
  • La zona del llac, la part romàntica, amb els templets, grutes, illes…

Història

[modifica]

Es tractava de la finca de la casa senyorial dels marquesos de Monistrol (títol de la família Usall o Dusai), adquirida en època medieval i que va esdevenir la residència principal al segle xix, abandonant l'anterior Casa Dusai del carrer de Regomir de Barcelona. El Palau de Torreblanca quedà molt malmès durant la Guerra civil espanyola i va acabar per ser enderrocat l'any 1958, mentre que la capella annexa es mantingué fins al 1982.[4] El 1982 passà a ser propietat municipal.

Al principi, havia estat un jardí botànic, del que actualment només se'n conserva la vegetació de la zona del llac. Aquest fou construït en estil que imita el romanticisme i amb conglomerats artificials, coves i glorietes. [5]

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 «Parc de Torreblanca». Consell Comarcal del Baix Llobregat. Arxivat de l'original el 2014-02-10. [Consulta: 8 gener 2014].
  2. «La Torreblanca». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. 3,0 3,1 3,2 «Parc de la Torreblanca». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Direcció General del Patrimoni Cultural.
  4. «Història del Parc Torreblanca | Consell Comarcal del Baix Llobregat». [Consulta: 18 setembre 2021].
  5. «El parc de Torreblanca» (paper). Sàpiens. Sàpiens Publicacions [Barcelona], núm.131, 7-2013, p.5. ISSN: 1695-2014.

Enllaços externs

[modifica]