La aldea maldita (pel·lícula de 1930)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaLa aldea maldita
Fitxa
DireccióFlorián Rey Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióPedro Larrañaga i Florián Rey Modifica el valor a Wikidata
GuióFlorián Rey Modifica el valor a Wikidata
MúsicaCarles Pahissa
FotografiaAlberto Arroyo Villaroel Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEspanya Modifica el valor a Wikidata
Estrena8 desembre 1930 Modifica el valor a Wikidata
Durada57 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcap valor Modifica el valor a Wikidata
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Pressupost22.000 ₧ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama i cinema mut Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0019629 Filmaffinity: 201137 Letterboxd: the-cursed-village-1930 Allmovie: v137578 TMDB.org: 403838 Modifica el valor a Wikidata

La aldea maldita és una pel·lícula de cinema mut escrita i dirigida en 1930 per Florián Rey. És considerada l'obra mestra del període silent del cinema espanyol.[1] En 1942 el mateix director va dirigir una nova versió homònima d'aquesta pel·lícula.

La aldea maldita va ser concebuda com a pel·lícula muda. Així es va muntar i es va exhibir en una sessió privada organitzada per a la crítica a finals de març de 1930. La producció va anar a càrrec del mateix director i de l'actor principal, Pedro Larrañaga.

La distribuïdora del film però, va tenir problemes per estrenar-la, així que Florián i Pedro van decidir sonoritzar la pel·lícula als estudis Tobis, d'Epinay-sur-Seine. Afegiran diàlegs, un nou fons musical i algunes noves escenes que substituiran a les didascàlies de la versió muda. Aquesta versió sonora s’estrenarà a la sala Pleyel de París, el 10 d’octubre de 1930 i al cinema San Miguel de Madrid, el 8 de desembre del mateix any.

Argument[modifica]

Els fets es presenten en un poble de geografia indeterminada situat a Castella anomenat Luján al començament del segle XX. Mentre tot el llogaret emigra a la ciutat a causa de la gran sequera que assola el camp, Juan serà empresonat injustament per enfrontar-se a un cacic de la zona.[2]

Comentaris[modifica]

Va ser rodada en la província de Segòvia als pobles de Ayllón, Pedraza, Sepúlveda i Segòvia.

Referències[modifica]

Notes[modifica]

  1. «Florián Rey» en biografíasyvidas.
  2. Sánchez Noriega, José Luis; Gubern, Román. Historia del cine: teoría y géneros cinematográficos, fotografı́a y televisión. Nueva edición. Madrid: Alianza, 2006. ISBN 978-84-206-7691-3. 

Enllaços externs[modifica]