Laelaps

De Viquipèdia
Infotaula personatgeLaelaps
Tipusca mitològic Modifica el valor a Wikidata
Altres
Part demitologia grega Modifica el valor a Wikidata
Mort de Procris amb Laelaps a la dreta.

En la mitologia grega Laelaps (en grec antic: Λαῖλαψ, 'vent de tempesta') era un llegendari gos que sempre agafava la seva presa quan caçava. Fou un regal que Zeus donà a Europa que després passà al seu fill Minos. Ell el regalà a Procris i després fou de Cèfal. En una altra versió, Àrtemis regalà el gos directament a Procris.

Versió d'Antoní Liberal i Apol·lodor[modifica]

Segons Apol·lodor i Antoní Liberal, el gos fou un regal de Minos a Procris, ja que Minos tenia el problema que ejaculava serps, escorpins i aranyes que es cruspien els genitals de les seves amants. Ella aconseguí ajudar-lo introduint una bufeta de cabra al sexe de Pasífae, la dona de Minos. Així doncs, el rei abocava les bestioles a la bufeta i podia realitzar l'acte sexual amb Pasífae. A la versió d'Apol·lodor, Procris donà a Minos un beuratge perquè res no li damnés i després s'hi allità. A canvi de l'ajuda, Minos li regalà el gos Laelaps i una javelina que mai no errava en el banc.

La paradoxa[modifica]

Cèfal, l'home de Procris, obtingué més tard el gos i la javelina i decidí de fer servir el gos per caçar la guineu teumèsia, que mai no podia ser atrapada. Això va provocar una paradoxa: un gos que sempre atrapava la seva presa i una guineu que no podia ser atrapada. La persecució va perllongar-se durant cert temps fins que Zeus, perplex pel destí contradictori, transformà ambdós animals en pedra.