Lavern

Plantilla:Infotaula geografia políticaLavern
Imatge

Localització
Map
 41° 23′ 23″ N, 1° 46′ 25″ E / 41.3898°N,1.7736°E / 41.3898; 1.7736
EstatEspanya
Comunitat autònomaCatalunya
Provínciaprovíncia de Barcelona
ComarcaAlt Penedès
MunicipiSubirats Modifica el valor a Wikidata

Lavern, és un nucli de població pertanyent al municipi de Subirats, està situat al nord de la comarca de l'Alt Penedès a uns 250 metres d'altitud. Totalment rodejat de vinyes.

La població aproximada de 450 habitants. La Festa Major se celebra l'últim cap de setmana de juny.

La distància fins a Barcelona és de 45 km i 10 km fins a la capital de comarca, Vilafranca del Penedès. També està a 6 km de la capital del cava que és Sant Sadurní d'Anoia.

L'església del poble (Sant Pere de Lavern) obra d'Enric Sagnier, està situada a uns quilòmetres de distància a l'oest. La capella original era romànica i fou enderrocada el 1914 per fer l'actual. A l'interior es conserva una gran pica baptismal romànica del segle xi.

Els orígens del poble es remunten a l'època tardoromana, en destaquen les restes de la Torrota del Moro, encara visibles. A l'edat Mitjana el territori s'esquitxa de masies a mesura que la frontera amb Al-Àndalus va anar retrocedint cap al sud. El poble actual creix entorn de la masia de Cal Martí de la Talaia sobretot gràcies a l'expansió del conreu de la vinya per tot el Penedès.

Lavern disposa d'estació de rodallies "Lavern-Subirats" (línia R4) L'Estació acull l'Oficina de Turisme de Subirats, amb lloguer de bicicletes elèctriques rutes turístiques i parquing de caravanes Arxivat 2020-02-25 a Wayback Machine..

El principal motor cultural del poble és l'Ateneu Agrícola de Lavern Anomenat pels veïns "El Cafè" i "La Sala" Aquest primer fou remodelat completament el 2009 tot i que l'associació data de 1918.

L'escola de Laverncompta amb uns 100 alumnes i forma part de la ZER SUBIRATS, juntament amb l'escola d'Ordal. També acull una llar d'infants i el menjador escolar. Actualment s'està a l'espera d'una futura ampliació.

Vegeu també[modifica]