Lawfare (blog)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
No s'ha de confondre amb Guerra judicial.
Infotaula de lloc webLawfare
URLhttps://www.lawfaremedia.org/ Modifica el valor a Wikidata
Tipusblog i lloc web de notícies Modifica el valor a Wikidata
Temadret, seguretat nacional i política Modifica el valor a Wikidata
Llenguaanglès Modifica el valor a Wikidata
CreadorBenjamin Wittes, Jack Goldsmith i Robert M. Chesney Modifica el valor a Wikidata
Llançament1r setembre 2010 Modifica el valor a Wikidata
SeuWashington DC Modifica el valor a Wikidata
Facebook: Lawfareblog Twitter (X): lawfareblog Mastodon: lawfare@mastodon.social LinkedIn: the-lawfare-institute Patreon: lawfare Modifica el valor a Wikidata

Lawfare («guerra jurídica» en anglès) és un blog dedicat a temes de seguretat nacional, publicat per l'«Institut Lawfare» en col·laboració amb la Institució Brookings. El van iniciar el 2010 per Benjamin Wittes (autor i exredactor editorial del The Washington Post), el professor de l'Escola de Dret Harvard, Jack Goldsmith, i el professor de dret de la Universitat de Texas a Austin, Robert M. Chesney. Goldsmith va ser el cap de l'Oficina d'Assessoria Jurídica del Departamt de Justícia durant la presidència de George W. Bush, i Chesney va servir en un grup de treball de política de detenció durant la presidència de Barack Obama. Entre els escriptors d'aquest blog hi ha un gran nombre de professors de dret, estudiants de dret i funcionaris de Bush i Obama.[1][2]

David Ignatius va descriure Lawfare com «un dels cronistes més justos dels temes de seguretat nacional».[3] Segons David W. Drezner, professor de política internacional de la Universitat de Tufts, Lawfare és un exemple d'intel·lectuals de fora que exerceixen una influència real en els assumptes de la seguretat nacional de l'era Trump.[4]

Controvèrsies de Donald Trump[modifica]

Ordre Executiva 13769[modifica]

El blog va arribar a la prominència el gener de 2017 quan el president Donald Trump va escriure aTwitter «LAWFARE» i va citar una línia d'una de les seves publicacions de blog per criticar el raonament de la decisió del Tribunal d'Apel·lacions que va bloquejar la primera prohibició de refugi i viatges de Trump.[5][6] Wittes, redactor cap de Lawfare, i que donada suport a la sentència del tribunal, va criticar durament a Trump pel tuit, ja que considerava que va distorsionar l'argument presentat en l'article. Trump va publicar la línia minuts després que la publicació del blog fos citat al programa de televisió Morning Joe. Wittes va dir que era preocupant que Trump cités la línia sense saber qui n'era l'autor o què era la publicació, i que ningú a la Casa Blanca no examinés el tuit.[7]

Acomiadament de James Comey[modifica]

El 18 de maig de 2017, Wittes va ser la font principal d'un extens informe del The New York Times sobre les interaccions del president Trump amb el director del FBI, James Comey, i com aquestes interaccions es relacionen amb el posterior acomiadament de Comey.[8] Wittes també va proporcionar una entrevista de 25 minuts a PBS NewsHour sobre el mateix tema.[9] Comey es va disgustar amb els intents de Trump de ser afable amb Comey i d'indicar públicament una relació propera i comprometre a Comey amb gestos com ara abraçar-lo, perquè Comey va veure-ho com intents calculats de comprometre'l agitant els demòcrates. Comey també va trobar que la gent de l'administració de Trump «no era honorable». Wittes va elaborar sobre això en una publicació en el blog de Lawfare.[10]

Revelació d'informació classificada per part de Trump[modifica]

En una columna molt llegida, diversos contribuïdors de Lawfare van argumentar que la revelació de Trump sbore la  intel·ligència secreta a Rússia «és potser la més greu acusació de mala conducta presidencial en els quatre mesos d'escàndols de l'administració Trump».[11][12][13] La columna va dir que les accions reportades de Trump «poden molt bé ser una violació del jurament d'ofici del president de l'oficina».

Referències[modifica]

  1. «Lawfare» (en anglès). Lawfare. [Consulta: 19 maig 2017].
  2. Bazelon, Emily «How a Wonky National-Security Blog Hit the Big Time» (en anglès). The New York Times, 14-03-2017 [Consulta: 19 maig 2017].
  3. Ignatius, David «Trump's presidency is beginning to unravel» (en inglés). The Washington Post, 16-05-2017 [Consulta: 19 maig 2017].
  4. Daniel W. Drezner [dandrezner]. «At my UCLA talk I was asked if any outside intellectuals exercised real influence in the Trump Era. I answered "Lawfare!"» (en anglès), 17-05-2017.
  5. «Trump quotes legal blog to argue travel ban ruling is 'a disgraceful decision'» (en anglès). Politico [Consulta: 19 maig 2017].
  6. «Trump rips 'disgraceful' court decision in immigration ban» (en anglès). USA Today [Consulta: 19 maig 2017].
  7. «Thoughts on a Strange Day—and a Very Strange Presidential Tweet» (en inglés). Lawfare [Consulta: 19 maig 2017].
  8. Schmidt, Michael S. «Comey, Unsettled by Trump, Is Said to Have Wanted Him Kept at a Distance» (en inglés). The New York Times, 18-05-2017 [Consulta: 19 maig 2017].
  9. «Comey 'disgusted' by Trump hug, considered White House 'not honorable,' friend says» (en anglès). PBS NewsHour [Consulta: 19 maig 2017].
  10. «What James Comey Told Me About Donald Trump» (en anglès). Lawfare, 18-05-2017 [Consulta: 19 maig 2017].
  11. «Bombshell: Initial Thoughts on the Washington Post’s Game-Changing Story» (en anglès). Lawfare, 15-05-2017 [Consulta: 19 maig 2017].
  12. Dubenko, Anna «Right and Left React to Trump’s Sharing Classified Information With Russia, and More» (en inglés). The New York Times, 16-05-2017 [Consulta: 19 maig 2017].
  13. «National security experts: Trump's sharing classified info with Russia 'may breach his oath of office'» (en anglès). Business Insider [Consulta: 19 maig 2017].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]