Lent bifocal

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Lent bifocal

Les lents bifocals són lents correctives que contenen dues graduacions diferents, utilitzades sobretot per persones amb presbícia que també requereixen correcció per a la miopia o hipermetropia. Si també es necessita correcció per a les distàncies intermèdies, es poden utilitzar lents trifocals o progressives. La lent bifocal va ser popularitzada a final del segle XVIII per Benjamin Franklin, a qui li feia nosa l'ús de dos parells d'ulleres per corregir la visió de lluny i la de prop.

Aprofitant el fet que quan algú mira una cosa a curta distància usualment mira cap avall i quan en mira una que és més lluny tira la vista amunt, les primeres ulleres bifocals (les que feia servir Franklin) es van dissenyar amb les lents per a la visió propera a la meitat inferior de la muntura i les graduades per a la visió llunyana a la part superior. Originàriament, els lents simplement es tallaven per la meitat i es combinaven sobre la muntura. Actualment la major part de lents bifocals consisteixen en una lent sencera que conté un petit segment inferior modelat dins o damunt la lent principal.

Les lents bifocals amb el segment inferior per a la lectura de prop es presenten en una gran varietat de formes i amplàries. La més popular és la de vora recta (flat top) de 28 mm. Darrerament també s'han popularitzat les bifocals invisibles, que tenen la peculiaritat que el segment no pot ser distingit per un observador que es miri l'usuari de les lents bifocals a una certa distància. Aquestes lents tenen una finalitat merament estètica.

Amb l'ús estès dels ordinadors, els usuaris de lents bifocals han experimentat alguns problemes. Encara que la major part dels materials de lectura es distingeixen fàcilment amb les lents bifocals, com que els monitors d'ordinador se situen en general directament davant mateix dels usuaris, però encara prou a prop per requerir lents correctives, l'usuari ha d'inclinar el cap cap amunt per veure la pantalla. Això es pot evitar mitjançant l'ús de lents progressives.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lent bifocal Modifica l'enllaç a Wikidata