Benjamin Franklin

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Benjamin Franklin

Benjamin Franklin (17 de gener 170617 d'abril 1790) fou un polític i científic estatunidenc.Quinzè germà d'un total de disset , Benjamin Franklin va cursar únicament estudis elementals , i aquests només fins a l'edat de deu anys . Als dotze va començar a treballar com a impressor en una empresa propietat d'un dels seus germans . Més tard va fundar el periòdic La Gaceta de Pennsilvània , que va publicar entre els anys 1728 i 1748 . Va publicar a més l'Almanaque del pobre Richard (1732-1757) i va ser responsable de l'emissió de paper moneda a les colònies britàniques d'Amèrica ( 1727 ) .

L'interès de Benjamin Franklin pels temes científics va començar a mitjans de segle i va coincidir amb l'inici de la seva activitat política , que es va centrar en diversos viatges a Londres , entre 1757 i 1775 , amb la missió de defensar els interessos de Pennsilvània . Va participar de forma molt activa en el procés que conduiria finalment a la independència de les colònies britàniques d'Amèrica , va intervenir en la redacció de la Declaració d'Independència ( 1776 ) al costat de Jefferson i J. Adams , i es va desplaçar a França a la recerca d'ajuda per prosseguir la campanya contra les tropes britàniques .

Finalitzada la guerra , Benjamin Franklin va ser partícip en les converses per a concloure el tractat de pau que posaria fi al conflicte i va contribuir a la redacció de la Constitució nord-americana .

Pel que fa a la seva activitat científica , durant la seva estada a França , en 1752 , va dur a terme el famós experiment de l'estel que li va permetre demostrar que els núvols estan carregades d'electricitat i que , per tant , els llamps són essencialment descàrregues de tipus elèctric .

Per a la realització de l'experiment , no exempt de risc , va utilitzar un estel dotada d'un filferro metàl·lic unit a un fil de seda que, d'acord amb la seva suposició , havia carregar amb l'electricitat captada pel filferro . Durant la tempesta , va apropar la mà a una clau que penjava del fil de seda , i va observar que , el mateix que en els experiments amb ampolles de Leyden que havia realitzat amb anterioritat , saltaven espurnes , la qual cosa demostrava la presència d'electricitat .

Aquest descobriment li va permetre inventar el parallamps , l'eficàcia va donar lloc al fet que ja el 1782 , a la ciutat de Filadèlfia , s'haguessin instal·lat 400 d'aquests enginys . Els seus treballs sobre l'electricitat el van portar a formular conceptes com ara el de l'electricitat negativa i positiva , a partir de l'observació del comportament de les varetes d'ambre , o el de conductor elèctric , entre d'altres.

A més , va exposar una teoria sobre l'electricitat en la qual considerava que aquesta era un fluid subtil que podia presentar un excés o un defecte , descobrir el poder de les puntes metàl·liques en observar que un cos amb càrrega elèctrica es descarrega molt més de pressa si acaba en punta , i va enunciar el principi de conservació de la càrrega elèctrica .

Va inventar també l'anomenat forn de Franklin i les anomenades lents bifocals . La gran curiositat que sentia pels fenòmens naturals li va induir a estudiar , entre d'altres , el curs de les tempestes que es formen en el continent americà , i va ser el primer a analitzar el corrent càlida que discorre per l'Atlàntic nord i que en l'actualitat es coneix amb el nom de corrent del Golf .

El seu temperament actiu i polifacètic va impulsar també a Benjamin Franklin a participar en les qüestions d'àmbit local , per exemple , en la creació d'institucions com el cos de bombers de Filadèlfia , la biblioteca pública i la Universitat de Pennsilvània , així com la Societat Filosòfica Americana . Va ser l'únic americà de l'època colonial britànica que va aconseguir fama i notorietat a l'Europa del seu temps.

Entre les seves obres trobem Lo camí de la fortuna, traduïda al català el 1868 per Gaietà Vidal i Valenciano.

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Benjamin Franklin