Les Escaldes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre la població andorrana. Vegeu-ne altres significats a «Escaldes».
Plantilla:Infotaula geografia políticaLes Escaldes
Imatge

Localització
Map
 42° 30′ N, 1° 32′ E / 42.5°N,1.53°E / 42.5; 1.53
PaísAndorra
ParròquiaEscaldes-Engordany Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Geografia
Altitud1.751 m Modifica el valor a Wikidata
Creació1978 Modifica el valor a Wikidata

Avinguda Carlemany, eix principal de les Escaldes

Les Escaldes, també anomenat simplement Escaldes,[1] és un dels nuclis tradicionals que formen la ciutat i parròquia d'Escaldes-Engordany (Andorra). Es troba a 1.053 metres d'altitud a l'esquerra i a migdia de la Valira d'Orient, entre la seva confluència amb el riu Madriu i la seva unió amb la Valira del Nord.

La població es troba en un sector engorjat de la vall, tant que a l'hivern el sol pràcticament no hi arriba a diferència de la resta de pobles que estan ben exposats al sol, la construcció de la població en aquest indret es deu a l'existència de fonts termals d'aigües sulfuroses i nitrogenades sulfuroses que sorgeixen de la falla que recorre la plana d'Andorra i que donaren nom a la població.

Actualment les Escaldes formen una sola població amb el nucli d'Engordany, que donen nom a la ciutat i a la parròquia d'Escaldes-Engordany, l'aglomeració urbana és tal que no només s'allarga per aquests dos nuclis, sinó que forma un conjunt amb la ciutat d'Andorra la Vella al voltant de l'eix avinguda Carlemany (Escaldes) - avinguda Meritxell (Andorra la Vella) que segueixen l'antiga carretera i on s'han establert botigues i establiments turístics.[2]

Referències[modifica]

  1. Portal turístic d'Andorra, Arxivat 2011-08-18 a Wayback Machine. Comú d'Escaldes-Engordany.
  2. GGCC, Escaldes-Engordany: El poble de les Escaldes.

Vegeu també[modifica]