Vés al contingut

Les chétifs

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreLes chétifs
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguafrancès antic Modifica el valor a Wikidata
Publicaciósegle XIII Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Gènerecançó de gesta i poema èpic Modifica el valor a Wikidata
Sèrie
Part deCicle de la croada Modifica el valor a Wikidata

Les chétifs (cat. Els captius)[1] és una cançó de gesta francesa del cicle de la croada. La cançó narra les aventures i gestes de tres captius de la derrota de la batalla de Civitot, fi de la croada popular, fins que aconsegueixen ser posats en llibertat. Està escrita en laisses de versos alexandrins i es conserva en diversos manuscrits cíclics.

Argument

[modifica]

Diversos cavallers cristians, fets presoners en la batalla de Civetot, ajuden el seu captor, Corbaran, a defensar-se davant del sultà que l'acusa de covardia, malgrat la victòria en la batalla, per la mort del seu fill (del sultà) en el combat. Richard de Caumont lluitarà contra dos gegants turcs en un combat judicial; Baudouin de Beauvais lluitarà contra un drac endimoniat, anomenat Sathanas; i Harpin de Bourges contra diversos animals salvatges (una hiena, uns lleons, etc.). Finalment aconseguiran ser alliberats.

D'aquests personatges, només Harpin de Bourges està ben documentat històricament.[2]

Referències

[modifica]
  1. En francès antic i fins al segle xvi, chetif té el sentit de "captiu, presoner" (TLFi) i no el sentit actual de "miserable".
  2. Myers 1984 intenta identificar altres personatges relacionant-los amb l'abadia de Fécamp.

Bibliografia

[modifica]

Edició

[modifica]
  • The Old French Crusade Cycle, 5: Les Chétifs, edited by Geoffrey M. Myers, Tuscaloosa / Londres, University of Alabama Press, 1981, 371 p.

Estudis

[modifica]
  • Geoffrey M. Myers, "Les Chétifs. Étude sur le développement de la chanson", Romania 417 (1984), pp. 63-87 En línia
  • Isabelle Weill, "Chétifs" a Dictionnaire des lettres françaises: le Moyen Âge, éd. Geneviève Hasenohr i Michel Zink, Paris, Fayard (La Pochothèque), 1994 p. 261
  • Martí de Riquer, Los cantares de gesta franceses, Barcelona, Ariel, 2009 [traducció a partir de la versió ampliada francesa], ISBN 9788424936150, p. 314-315

Enllaços externs

[modifica]