Llanterna Coleman

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un llum Coleman model 220F

La llanterna Coleman és un tipus de làmpada de pressió creada per l'empresa Coleman Company el 1914 que usava com combustible querosè o gasolina. Els models actuals fan servir querosè, gasolina, combustible Coleman (gas blanc) o propà i usen una o dues camises per produir una intensa llum blanca. Durant tota seva història s'han venut més de 50 milions de llanternes d'aquest tipus a tot el món.[1]

Història[modifica]

El 1900, William Coffin Coleman venia làmpades de gasolina d'alta pressió. Aquests llums, especialment la llum d'arc penjant No. 6 'The Efficient', van ser fabricades per Irby & Gilliland a Memphis, Tennessee. No obstant això, les males vendes el van portar a adquirir la patent del llum i redissenyar-lo.[2] Va començar a produir la làmpada el 1903,[3] i el 1914 va introduir la llanterna Coleman,[4] un disseny que incorporava diverses millores, com ara la pantalla d'insectes i la base plana.

Els models de doble-camisa 220 i 228 van ser els més venuts i van estar en producció des de 1927 fins de 1979.

Referències[modifica]

  1. [enllaç sense format] http://www.fundinguniverse.com/company-histories/The-Coleman-Company-Inc-Company-History.html/
  2. Wishart, David. Encyclopedia of the Great Plains. U of Nebraska Press, 2004, p. 415. 
  3. Price, Jay. Wichita's Legacy of Flight. Arcadia Publishing, 2003. 
  4. [enllaç sense format] http://www.robinsonlibrary.com/social/industries/manufacturing/coleman.htm Arxivat 2011-05-17 a Wayback Machine.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]