Llenguatge audiovisual

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El llenguatge audiovisual és un sistema de comunicació multisensorial basat en un conjunt de recursos expressius que es transmeten a través de l'ús de les tecnologies de la informació com els vídeos i àudios. Com en tots els tipus de comunicació, la informació és transmesa per un emissor cap a un receptor. Avui dia, aquest es troba molt desenvolupat a causa de l'evolució dels avenços informàtics i tecnològics, els quals faciliten la comunicació.[1]

És compost per la imatge i el so mitjançant els quals transmetem idees o sensacions, ajustant-se a la capacitat de cada persona i no a la tecnologia que els mitjans utilitzen. S'entén com els modes artificials d'organització de la imatge i el so que utilitzem per transmetre idees o sensacions ajustant-les a la capacitat per percebre-les i comprendre-les. El llenguatge audiovisual té una sèrie d'elements morfològics, de gramàtica i recursos estilístics.

El llenguatge audiovisual té dues característiques fonamentals:

  • És mixt: suma el llenguatge visual amb l'auditiu.
  • Els missatges audiovisuals faciliten i donen pes a la comunicació.

Com tots els llenguatges, dintre del llenguatge audiovisual també es poden diferenciar diversos aspectes:[2]

  • Aspectes morfològics: dintre d'aquest trobem els aspectes relacionats amb la vista (esquemàtics, figuratius i abstractes) i el so (música, silenci, veu i efectes). La seva funció pot ser informativa, expressiva o suggestiva.
  • Aspectes semàntics: Aspectes relacionats amb el significat connotatiu o denotatiu en funció de si el treball està redactat des d'un punt de vista objectiu (sense incloure cap criteri valoratiu) o subjectiu (incloent el criteri valoratiu). Solen representar-se a través de l'ús de recursos estilístics com l'elipsi, la metàfora, les frases fetes o les interrogacions retòriques.
  • Aspectes sintàctics: Fan referència la sèrie de normes que el material audiovisual ha de seguir per tal de transmetre el significat del missatge de manera correcta. Alguns d'aquests recursos són els plans, angles, moviments de càmera
  • Aspectes estètics: Aspectes relacionats amb l'harmonia i bellesa en el contingut audiovisual.
  • Aspectes didàctics: Apareixen quan el material audiovisual té una funció pedagògica, ja que s'inclouen diferents recursos que faciliten la comprensió del contingut.

Referències[modifica]

  1. «llenguatge audiovisual». https://perio.unlp.edu.ar/tpm/textos/tpm-lenguaje_audiovisual.pdf.
  2. Crusellas, Laura «Cuales son los elementos del lenguaje audiovisual». CPA Online, 01-03-2017. Arxivat de l'original el 2020-09-30 [Consulta: 23 novembre 2018].