Lloc actiu

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Hipòtesi segons el model d'ajust induït sobre l'acció dels enzims.

El lloc actiu o centre actiu és la zona de l'enzim a la que s'uneix el substrat bioquímic per a ser catalitzat o experimentar una altra reacció química.[1]

La majoria dels enzims són proteïnes però també hi ha enzims d'ARN que s'anomenen ribozims. El lloc actiu d'un enzim es troba generalment en una butxaca que està revestida per residus d'aminoàcids (o nucleòtids en els ribozims) que participen en el reconeixement del substrat. Els residus que participen directament en el mecanisme de reacció catalítica es denominen residus del lloc actiu. La reacció específica que un enzim controla depèn d'una àrea de la seva estructura terciària. Aquesta àrea s'anomena el lloc actiu i en ella ocorren les activitats amb altres molècules. Per aquest motiu el lloc actiu pot sostenir només certes molècules.

Les molècules del substrat bioquímic s'uneixen al lloc actiu on té lloc la catàlisi. L'estructura tridimensional del lloc actiu és el que determina l'especificitat dels enims. En el lloc actiu només pot entrar un determinat substrat (ni tan sols els seus isòmers). L'acoblament és de tal manera que E. Fisher (1894) enuncià: "el substrat s'adapta al centre actiu o catlític d'un enzim com una clau a un pany".

Mecanisme d'enllaç[modifica | modifica el codi]

Hi ha dos models proposats per explicar com els enzims treballen: el model de clau i pany i el model d'ajust induït. El de la clau i pany assumeix que la clau del lloc actiu és un complement perfecte per a un substrat específic i que una vegada que el substrat s'uneix a l'enzim cap modificació és necessària.

El model d'ajust induït és un desenvolupament del model del de la clau i pany i assumeix que un lloc actiu és més flexible i que la presència de determinats residus (aminoàcids) en el lloc actiu animarà l'enzim per localitzar el substrat correcte.

Química[modifica | modifica el codi]

El lloc actiu modifica el mecanisme de reacció per tal de canviar l'energia d'activació de la reacció. El producte és generalment inestable en el lloc actiu a causa d'impediments estèrics que forcen que sigui posat en llibertat i retornar l'enzim al seu estat inicial sense enllaçar.

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lloc actiu Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. IUPAC. Compendium of Chemical Terminology, 2nd ed. (the "Gold Book"). Compiled by A. D. McNaught and A. Wilkinson. Blackwell Scientific Publications, Oxford (1997). XML on-line corrected version: http://goldbook.iupac.org (2006-) created by M. Nic, J. Jirat, B. Kosata; updates compiled by A. Jenkins. ISBN 0-9678550-9-8. doi:10.1351/goldbook.