Llorenç Mendes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLlorenç Mendes, o
Lourenço Mendes

S. Domingos (Guimaraes) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementLourenço Mendes
primera meitat del s. XIII
Chaves (Portugal) Modifica el valor a Wikidata
Mort27 gener 1280 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Guimarães (Braga, Portugal)
SepulturaConvento de S. Domingos (Guimarães) 
Activitat
Orde religiósDominics
Religiós
CelebracióEsglésia Catòlica Romana
BeatificacióNo ha estat beatificat oficialment
PelegrinatgeGuimarães
Festivitat12 d'abril
IconografiaCom a frare dominic

Lourenço Mendes (Vilar, Chaves, Nord de Portugal, primera meitat del s. XIII - Guimarães, 27 de gener de 1280) fou un frare dominic, predicador a la regió de Guimaraes. És venerat com a beat per l'Església catòlica, gaudint de devoció popular al nord de Portugal on és anomenat Sant Llorenç, tot i que no ha estat mai canonitzat.

Biografia[modifica]

De família noble, va passar la joventut dedicat al lleure fins que va tenir una crisi espiritual i s'adreçà al convent de S. Domingos de l'Orde de Predicadors de Guimarães, on era prior Pere González Telmo. Hi ingressà i visqué de manera exemplar en la virtut i la pregària, a més de predicar en les comarques d'entre el Douro i el Miño i obtenir-ne moltes conversions. Se li atribuïen miracles, com guariments i exorcismes. Va construir el pont de Cavez (Cabeceiras de Basto), sobre el Tâmega, amb cinc ulls i de pedra, per substituir l'antic pont de fusta, que les riades destruïen amb freqüència.

Segons la llegenda, quan era a Chaves, un àngel li lliurà unes relíquies provinents d'una església d'Antioquia i que, en haver caigut en mans de musulmans, calia salvar. El frare va dipositar a l'església del seu convent. Mort, fou sebollit a la mateixa església, on fou venerat com a beat en el si de l'orde i a la diòcesi de Guimaraes.

Llegenda del pont[modifica]

Segons una llegenda, els habitants de la regió dubtaven que el frare fos capaç de construir el pont; quan l'acabà i se'n comprovà la solidesa, el dominic es posà tan content que morí de sobte. Fou enterrat al costat del pont i en la tomba es posà la inscripció "Esta é a ponte de Cavez e aqui jaz quem a fez" ("Aquest és el pont de Cavez i aquí jeu qui el feu").

Bibliografia[modifica]