Extinció aèria d'incendis

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Lluita aèria tallafoc)
Jump to navigation Jump to search
Un Cougar de l'armada holandesa durant la lluita contra el foc a Dunes prop de Schoorl l'abril de 2010.

L'extinció aèria d'incendis consisteix en l'ús d'avions i altres mitjans aeris per apagar incendis. Els tipus d'aeronaus utilitzades inclouen majoritàriament avions d'ala fixa i helicòpters. Els productes químics utilitzats per combatre els incendis poden incloure aigua, els potenciadors de l'aigua, com ara escumes i gels, i especialment retardants de flama de formulació específica.[1]

Aeronaus d'extinció d'incendis[modifica]

Hi ha avions d'extinció d'incendis (o helicòpters) dissenyats especialment per a la lluita contra incendis, tant forestals com industrials.

En principi un avió és prou eficient per transportar una quantitat considerable d'aigua a llargues distàncies. Un altre avantatge és per exemple que un hidroavió pot omplir els dipòsits d'aigua en ple vol (per immersió en un llac), en comparació amb altres sistemes tradicionals de transport d'aigua. Finalment, també cal tenir en compte que un avió pot arribar fins àrees que són de difícil accés per a les persones i llançar-hi aigua a una distància segura.

Normalment l'aigua no es llença directament sobre el foc, sinó en el camí de propagació del foc (davant d'ell), per tal d'aturar el front de l'incendi.

L'avió "tallafoc" més gran del món és l'avió-cisterna Super Evergreen 747, un Boeing 747 que pot portar 77.600 litres d'aigua barrejada amb retardant de flama.

Font d'aigua[modifica]

Un refredament ràpid al pla de terra pot ser omplert amb aigua i, opcionalment, un retardant de flama. Els helicòpters poden dur penjat un cossi gegant d'aigua, anomenat bambi-bucket penjat d'un cable. També hi ha helicòpters amb un dipòsit d'aigua intern. Aquest dipòsit pot ser omplert per una mànega de succió.

Galeria[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Extinció aèria d'incendis Modifica l'enllaç a Wikidata