Logic Pro

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de programariLogic Pro
Desenvolupador(s) Apple Inc
Escrit en C, C++, Objective-C i Swift
Sistema operatiu macOS
Tipus estació de treball d'àudio digital
Més informació
Lloc web Web oficial
Twitter logicstudiopro
Id. Subreddit LogicPro
Modifica dades a Wikidata

Logic Pro és una aplicació informàtica de composició, edició i producció musical propietat d'Apple Inc, dissenyada per al sistema Mac OS. Permet realitzar diverses tasques, com ara la seqüenciació de notes MIDI, l'edició i gravació d'àudio multipista o la composició i edició musical sobre partitura. També finalitza els projectes, és a dir, permet exportar-los a múltiples formats i tipus d'arxius d'àudio reproduïbles en sistemes externs. Inclou, així mateix, diverses fonts sonores internes, com ara sintetitzadors, samplers i suficients eines de mescla, producció i masterització musical i sonora com per possibilitar que el treball es faci directament sobre la computadora i sense la necessitat de, pràcticament, cap altre perifèric.

Història[modifica]

Logic fou creat inicialment per la companyia alemanya Emagic a principis dels anys 1990 amb el nom de Notator Logic. Apple comprà aquesta empresa el 2002, any en què l'aplicació assolí la versió 5, i deixà de ser operativa per al sistema Windows i treballar en el sistema Mac en exclusiva.

Components[modifica]

MIDI[modifica]

Logic nasqué com a seqüenciador, és a dir, com a programari capaç de controlar fonts sonores electròniques externes, connectades a l'ordinador a través de la interfície MIDI. Així, aquest software permet programar i reproduir fins a 99 pistes MIDI, amb una durada màxima de 21.601 compassos.

Instruments interns[modifica]

Un dels elements més atractius d'aquest programari és la possibilitat de compondre i editar música a partir de fonts sonores internes, ja que permet crear peces musicals utilitzant exclusivament l'ordinador. Logic compta amb més de 100 fonts: diversos sintetitzadors, samplers i una col·lecció de bucles que Apple implementa també en altres programes, com GarageBand. Els sintetitzadors interns generen sons a partir de combinacions de paràmetres, els quals són modificables per l'usuari. Els samplers permeten reproduir qualsevol mostra de so pregravat en diferents tonalitats i de manera seqüenciada, la qual cosa facilita la composició amb instrumentacions pseudoacústiques, és a dir, conjunts de mostres d'instruments acústics interpretades per l'aplicació com si es tractàs de sintetitzadors electrònics. Heus ací la llista d'instruments que Logic Pro incorpora de fàbrica:

 • Generadors de síntesi substractiva:
  • Alchemy
  • ES E
  • ES M
  • ES P
  • ES1
  • ES2
  • EFM1
  • EVB3
  • EVD6
  • EVP88
  • EVOC 20 PolySynth
  • Klopfgeist
  • Sculpture
 • Samplers
  • EXS24 mkII
  • Ultrabeat
 • Instruments de GarageBand

Àudio extern[modifica]

Logic és capaç també de gravar fonts sonores externes, mitjançant la captura d'àudio a través de les connexions d'entrada del mateix ordinador (o un micròfon integrat) o d'un maquinari específic connectat a la computadora. El tractament de les gravacions externes dins el programa dóna lloc a projectes en els quals les diverses mostres capturades es poden mesclar, repetir, sotmetre a efectes i, en definitiva, editar com a objectes independents. Tant l'àudo extern com els instruments interns es poden distribuir simultàniament en 255 pistes com a màxim.

Mescla i postproducció[modifica]

Un cop el material del projecte és seqüenciat en la línia temporal de Logic l'aplicació ofereix la possibilitat de modificar diveres qualitats sonores de la peça com a conjunt, entre elles l'equilibri de volum de cada element sonor i d'altres formants que afecten el seu perfil tímbric. Els efectes i connectors de processament d'àudio brinden infinites possibilitats de modificació i modelatge del resultat final (com ara en el procés de masterització).

Partitures[modifica]

La secció de partitura de Logic presenta un conjunt d'eines de transcripció i notació musical integrada amb les seccions anteriors, de manera que molts dels elements virtuals exposats més amunt poden ser visualitzats i editats mitjançant una representació en partitura musical, imprimible i modificable en múltiples aspectes.

Vídeo[modifica]

Des de la versió 7, Logic accepta la inclusió d'una pista de vídeo, per tal de programar els elements sonors en sincronia amb la imatge.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Logic Pro Modifica l'enllaç a Wikidata