Longboard

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'esportLongboard
Tipusvehicle without engine (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Home patinant amb un Longboard.

Un longboard o Longskate és un esport que es va posar de moda fa uns anys, i consisteix a lliscar per una pendent amb una taula de skate però més llarga de l'habitual. El longboard es pot fer servir per a diferents coses com ara: carving, slalom, per baixar carreteres o, de vegades, de mitjà de transport a les grans ciutats.

El longboard és un esport poc comú que, tot i començar a prendre cada vegada més força, encara no és del tot reconegut a Llatinoamèrica; però, la seva història és molt més àmplia del que es podria imaginar, ja que els seus inicis daten des de la dècada dels 50, i entre els seus màxims exponents, es troba aquell famós grup de Califòrnia que es feia dir els Z-Boys. Els Longboards s'utilitzen per anar al damunt utilitzant habitualment baixades, ja sigui en curses, en eslàlom, o simplement com a mitjà de transport. Com que és més ample, dona més estabilitat, seguretat i comoditat que una skate normal. La seva mida i pes, els fa menys apropiats per ser utilitzats per a fer-hi trucs, però aquestes característiques contribueixen a fer que els Longboards tinguin un moviment fluid i puguin recórrer una major distància amb un sol impuls.

El Longboard es compara sovint amb el surf o l'snowboard i es va fer popular juntament amb el surf als carrers de Califòrnia a mitjans dels anys 50.

Un dels grups que més ha influït en aquest esport són els Z-Boys, un grup de skaters que van fer la volta al món mostrant el Longboard. En aquest equip van estar persones com Stacy Peralta o Tony Alva (skaters reconeguts mundialment). Els Z-Boys tenien el seu propi estil, què el van anomenar Dogtown, i que consistia en no tan sols baixar-hi sobre aprofitant les baixades, sinó que realment jugaven amb els carrers. S'ha fet una pel·lícula sobre els Z-Boys, Los Amos de Dogtown, dirigida per Stacy Peralta.

Un dels grups actualment més destacats són els riders de LoadedBoards. Aquest grup està sent seguit amb vídeos a Youtube en els quals mostren viatges a llocs diferents. En aquest grup hi destaca James Kelly i Kyle Chin els quals són capaços de realitzar increïbles maniobres. La seva especialitat és el Slide i Downhill, uns moviments que consisteixen a derrapar a la terra per després frenar.

Tipus de longboard[modifica]

La majoria mesuren entre 90 i 150 cm. Hi ha diverses formes de long un anomenat riders, uns altres amb el nose i tail plà (flat-nose riders) que s'utilitzen per decents i també hi ha unes taules longskate amb la mateixa forma que un skate normal.

 1. Els paintails són els més utilitzats i serveixen per a la modalitat de carving.
 2. Drop –Through aquest tipus tenen molta resistència, solidesa i comoditat. El seu disseny és ideal per fer carving, cruising, dancing, slides, free style i free ride.
 3. Hybrid podríem dir que és una simulació del surf. Tendeixen a ser molt més curts que els altres longboards, això ens permeteix fer el girs més aguts evitant wheelbite.
 4. Cruiser són molt semblants al paintails. Però la gran diferència és

que les rodes són més grans i suaus. S'utilitzen per baixar pendents, en carreres, en estil lliure, per fer derrapades o simplement com a mitjà de transport.

Modalitats[modifica]

Un Longboard de 44 polzades.
 • Carving Més que una modalitat, és una forma de patinar. Consisteix a avançar fent girs a esquerra i dreta, el patinador es mou a sobre de la taula d'una forma semblant a com ho fan els practicants surf de neu quan baixen per una pista d'esquí. Es pot fer en terreny pla, tot i que el millor és amb un lleuger pendent en el sentit de la marxa. Si anem pel carrer, es poden aprofitar els plans inclinats com ara les entrades del garatges per fer girs. Els Longboards més apropiats per al carving, són aquells d'una mida mitjana (entre 35 i 40 polzades), amb molta flexibilitat i que girin correctament.
 • Downhill Es tracta de baixar al més ràpidament possible per carreteres molt inclinades, generalment ports de muntanya poc transitats. És una modalitat molt perillosa, per la qual cosa es fa imprescindible l'ús de proteccions apropiades per evitar lesions en cas de caigudes a gran velocitat. Alguns patinadors fins i tot usen el mateix equipament que els motoristes (casc integral i granota de cuir). És important dominar la tècnica del Sliding (derrapatge), per poder reduir la velocitat a l'entrada de les corbes. Les taules idònies són més o menys igual de llargues que les de Carving però sense tanta flexibilitat, els eixos, moltes vegades es cargolen per sobre de la taula a través d'un forat practicat en aquesta, per baixar al centre de gravetat del Longboard. S'usen eixos amb una geometria que els faci estables.
 • Sliding. Va començar sent una tècnica i s'ha convertit en una modalitat. Es fa servir per reduir la velocitat del Longboard, encara que també es pot fer pel plaer de derrapar. Per començar, pot ser més fàcil derrapar sobre una superfície humida. És una tècnica tan espectacular com difícil. Les taules són com les del Carving però amb rodes molt dures per reduir l'adherència a terra.
 • Cruising. No és més que anar d'un lloc a un altre. S'utilitza el Longboard com un mitjà de transport o per simple diversió. En el primer cas és preferible fer servir taules petits, que permetin portar-se sota el braç quan entrem en algun lloc. En el segon cas, podem triar el trajecte en funció de les nostres preferències (Carving, Downhill, Sliding ...) i escollir la taula que més ens interessi.
 • Slalom. S'usen taules curtes per esquivar cons, col·locats en línia, en el menor temps possible. És una modalitat molt antiga, gairebé tant com el monopatí i que requereix un gran entrenament tècnic per a la seva correcta execució.
 • Pool És patinar en piscines o boleres,que són elements d'un Skatepark amb forma de piscina o bolera anoments pools i bowls. Té molt a veure amb els orígens del skate vertical. Es tracta de pujar i baixar fent girs (sense pivotar sobre l'eix del darrere) i no fer trucs de Coping (aeris). Les taules són relativament curtes (de 29 a 34 polzades), amples i amb els eixos robustos.
 • Dancing Consisteix a ballar sobre de la taula, caminant sobre ella cap endavant i cap enrere, pujant i baixant en marxa, saltant tot el que es trobi pel davant. Els Longboards de dancing són els més llargs de tots (de 45 polzades en endavant) i el millor lloc per practicar és en una pista de patinatge llarga i molt llisa. En aquesta modalitat és on es fa més varietat de trucs que s'enllacen mentre ens desplacem.

Els pocs trucs que es poden fer(Flip, Hellflip, shove-it...) es fan posant un peu a sota de la taula per fer girar el longboard.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Longboard