Lydia Cabrera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLydia Cabrera

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement20 maig 1899 Modifica el valor a Wikidata
l'Havana (Cuba) Modifica el valor a Wikidata
Mort19 setembre 1991 Modifica el valor a Wikidata (92 anys)
Miami (Florida) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióEscola del Louvre Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballAnthropological research (en) Tradueix i religió Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióantropòloga, poetessa, escriptora, etnòloga Modifica el valor a Wikidata
Influències
Obra
Localització dels arxius
Família
PareRaimundo Cabrera (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
1960emigració Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lydia Cabrera (l'Havana, 20 de maig de 1899 - Miami, 19 de setembre de 1991) va ser una etnòloga, investigadora, escriptora, poeta i narradora cubana.

Nascuda en el sí d'una família d'il·lustres criolls, filla de l'escriptor i advocat cubà Raimundo Cabrera, i iniciada en la seva infància en els relats i les històries de la Cuba negra, durant la seva trajectòria professional, s'ocupà de la investigació i l'estudi de la presència i les empremtes de la cultura africana a l'illa de Cuba, especialment dels aspectes lingüístics i antropològics. Retornada a Cuba el 1930, es dedicà a una intensa tasca de recerca, recopilant relats, vocabulari, dites i refranys i cerimònies religioses que es conservaven ocultes als blancs. Reconeguda la seva tasca per personalitats com Roger Bastide, María Zambrano, Gabriela Mistral i Federico García Lorca, entre altres, va publicar més d'una vintena de llibres que recollien el seu treball de camp, a base de dades d'informants i multitud de dades recopilades. Entre les seves pubicacions es troben com a més destacades Los cuentos negros de Cuba, i la que és considerada la seva obra principal que va publicar a l'Havana el 1954, El monte: notas sobre las religiones, la magia, las supersticiones y el folklore de los negros criollos y del pueblo de Cuba. Després del triomf de la revolució cubana el 1960 s'exilià a Madrid, on passà una llarga estada, i finalment va recalar a Miami, on va morir als 92 anys.[1][2][3]

Referències[modifica]

  1. «Cabrera, Lydia (1899-1991)». Portal d'Arxius Espanyols (PARES). [Consulta: 27 març 2024].
  2. Rafael, Luis «Lydia Cabrera y sus Cuentos negros de Cuba». El Rinconete, 05-07-2006. ISSN: 1885-5008 [Consulta: 27 març 2024].
  3. «Día de la Mujer 2020. Homenaje a Lydia Cabrera». Archivo Histórico de la Nobleza. Ministeri de Cultura d'Espanya.