Màquina diferencial

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Part de la màquina diferencial de Babbage, a partir de les peces que el seu fill va trobar al seu laboratori després de la seva mort.
Rèplica construïda i exposada en el Computer History Museum

La màquina diferencial és una màquina mecànica de calcular ideada per Charles Babbage el 1819 amb la finalitat de tabular polinomis. El 1812 Charles Babbage va crear la Societat Analítica juntament amb l'astrònom John Herschel i amb el matemàtic George Peacock. La van crear a causa de la frustració que els creava veure que les matemàtiques que s'impartien a la Universitat eren encara obra de Newton, que haviat mort 200 anys abans. El seu objectiu era difondre a tota Anglaterra les teories de Leibniz, Euler o Lacroix sobre el càlcul infinitesimal. En una d'aquestes reunions se li va ocórrer que podia dissenyar una màquina capaç de realitzar càlculs.

Ell mateix escriu (en el seu llibre "El passatges de la vida d'un filòsof" ) en referència a una tarda de 1812 <<Estava assegut en una de les sales de la Societat Analítica, a Cambridge, amb el cap sobre la taula, adormint-me amb una taula de logaritmes davant meu. Un altre membre de la societat, entra a la sala i veient-me mig dormit, hem pregunta en veu alta: "Eh, Babbage, ¿en què està somiant?. I jo li vaig respondre: "Estic pensant que totes les taules poden ser calculades amb una màquina">>.

El 1819 es va començar a dedicar plenament a la construcció de la màquina i va presentar el model del que anomenaria màquina diferencial en la Royal Astronomical Society el 1822. La seva idea era tabular polinomis utilitzant un mètode numèric anomenat mètode de les diferències. A la societat li va agradar la idea i li van donar la medalla d'or de la societat. També se li va concedir un pressupost per construir-la. Amb la construcció d'aquesta màquina se substituiria la feina que realitzaven els anomenats "computers", un grup de persones car i inadequat.

Aquesta màquina mai es va acabar de construir a causa dos problemes bàsics. Un estava relacionat amb els problemes de fricció, desgast i tremolors dels engranatges a causa de la baixa qualitat dels materials de construcció i les limitacions tecnològiques d'aquella època. L'altre problema era conseqüència que Babbage canviava constantment el disseny de la màquina.

Durant la construcció d'aquesta màquina es va morir la seva esposa i dues filles seves. Com a conseqüència va caure malalt i va abandonar el projecte durant un any. Després va tornar a rebre suport del govern anglès i va continuar el projecte. Com que el projecte no avançava va començar a discutir amb el seu enginyer encarregat de la construcció física Joseph Clement. Babbage es va arribar a pensar que el seu enginyer l'enganyava amb els problemes mecànics i el que volia era retardar indefinidament el seu projecte.

El 1830 va rompre relacions amb el seu enginyer i va aturar definitivament la construcció de la màquina. Però no es va quedar allí, la construcció d'aquesta màquina li va donar noves idees i el 1834 va començar a realitzar els esbosos d'una nova màquina.

Vegeu també[modifica]


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Màquina diferencial