Mètode de separació

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Aparell de destil·lació

Un mètode de separació o procés de separació és un procediment aplicat en química i enginyeria química, què es fa servir per separar les dues o més substàncies no combinades químicament que formen una barreja. Llevat molt poques excepcions, gairebé tots els elements químics o compostos químics es troben naturalment en un estat impur, com ara una barreja de dues o més substàncies. Moltes vegades sorgeix la necessitat de separar en els seus components individuals.

Els productes separats podrien diferir en propietats químiques o algunes propietats físiques, com ara la mida o tipus de cristal·lització. El fonament del procediment és aprofitar aquestes diferències en les propietats específiques de cada component i en funció d'aquestes propietats, s'utilitzarà un mètode o un altre.

Les aplicacions de separació en el camp de l'enginyeria química són molt importants. Un bon exemple és el petroli. El petroli cru és una barreja de diversos hidrocarburs i té valor en la seva forma natural. No obstant això, la demanda és més gran per a diversos hidrocarburs purificats, com ara gas natural, gasolina, dièsel, combustible de jet, oli lubricant, asfalt, etc.

Els processos de separació poden ser classificats com a processos de transferència de masses. La classificació pot basar-se en els mitjans de separació, mecànic o químic. L'elecció de la separació depèn d'una avaluació d'avantatges i desavantatges de cada un. Les separacions mecàniques solen ser afavorides en la mesura possible, a causa del menor cost d'operació comparat amb les separacions químiques. Els sistemes que no poden ser separats per mitjans purament mecànics (per exemple, el petroli) fan que la separació química sigui la solució restant. La barreja a tractar pot ser una combinació de dos o més estats d'agregació.

Hi ha diferents tipus de separacions, però els més utilitzats són: la decantació, la filtració, la vaporització i cristal·lització, la destil·lació i el magnetisme.

  • Decantació: Aquest mètode permet separar, un sòlid mesclat heterogèniament d'un líquid en el qual és insoluble o bé dos líquids immiscibles de densitat. Per a poder decantar un sòlid, aquest ha de ser prou dens i gros, perquè es dipositi en el fons del recipient, d'aquesta manera, s'evoca el líquid que queda a la superfície del recipient, inclinant-lo una mica fins que només quedi el sòlid o els sediments. una exemple d'aquesta decantació és l'aigua i la sorra. Per poder decantar un líquids immiscibles, cal introduir la mescla en un recipient especial que es pot trobar al laboratori que s'anomena embut de decantació. Aquí es deixen els dos líquids fins que aquests es separin en dues capes ben diferenciades. Després d'això s'obra la clau de pas, i es deixa passar la primera substància fina que queda una mica, llavors es tanca la clau i les restes de les substàncies que queden es desaprofiten (el final i l'inici) per no contaminar tota la substància. Un exemple de decantació de dos líquid immiscibles és l'oli amb aigua.
  • Filtració: Aquest mètode permet separar mescles heterogènies de sòlid amb líquid, mitjançant els filtres. El líquid és capaç de travessar el filtre, però el sòlid no. Aquest filtre està fet amb un paper especial, que s'anomena paper de filtre. La part líquida que passa s'anomena filtrat, i la part sòlida que queda al filtre s'anomena residu. El més utilitzat, és utilitzar paper de filtre un embut i la pressió atmosfèrica per fer la filtració, però també existeix un altre tipus de filtració que es fa mitjançant el buit, en què s'utilitza un bec de bunsen, un kitasato i un erlenmeyer. Un exemple de filtració d'un sòlid amb un líquid, és l'aigua amb sorra.
  • Vaporització i cristal·lització: Aquest mètode permet separar un sòlid d'un líquid. Això s'aconsegueix gràcies al fet que mitjançant la calor en el cas de la vaporització, la part líquida, que té una temperatura d'evaporació més baixa que el sòlid, permet, que canviï d'estat i que així, solament deixi el sòlid dins del recipient. això serveix per obtenir uns cristalls més petits, que quan es fa per cristal·lització, que consisteix que el sòlid, es vagi dipositant lentament sobre la superfície del recipient i que així quedin uns cristalls més grans. Per exemple, permet separar, l'aigua de la sal.
  • Destil·lació: Aquest mètode, serveix per poder separar, i recuperar els components líquids d'una dissolució. La destil·lació consisteix escalfar les dues substàncies en estat líquid i que una s'evapori, de tal forma que la de més alta temperatura d'ebullició quedi en un recipient mentre l'altre és recollida en forma de gas en un altre recipient col·locat sobre l'altre recipient, de manera que la substància que s'ha evaporat, torni a l'estat líquid. Un exemple és la mescla d'aigua més alcohol.
  • Magnetisme: Aquest mètode, serveix per poder separar un sòlid, d'entre altres sòlids. Això és el cas de si un sòlid és magnètic, s'atrau quan hi ha un imant per exemple, es pot utilitzar, perquè al passar l'imant entre tota la mescla de sòlids, només s'enganxen els magnètics, per tant s'aconsegueix, que només hi hagi a l'imant els cossos magnètics, deixant els altres que no s'han atret a la superfície del recipient que els contenia. Un exemple d'això és ferro amb sorra.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mètode de separació Modifica l'enllaç a Wikidata