Vés al contingut

Mòdem nul

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un adaptador de mòdem nul

El mòdem nul és un mètode de comunicació per connectar directament dos equips terminals de dades (DTE, de l'anglès data terminal equipment) com ara ordinador, terminal o impressora, mitjançant un cable sèrie RS-232. El nom prové de l'ús històric dels cables RS-232 per connectar dos dispositius teleimpressors o dos mòdems per comunicar-se entre ells; La comunicació de «mòdem nul» fa referència a l'ús d'un cable RS-232 creuat per connectar les teleimpressores directament entre si sense els mòdems. També s'utilitza per connectar en sèrie un ordinador a una impressora, ja que tots dos són DTE i es coneix com a «cable d'impressora» .

L'estàndard RS-232 és asimètric pel que fa a les definicions dels dos extrems de l'enllaç de comunicacions, assumint que un extrem és un DTE i l'altre és un equip terminal del circuit de dades (ETCD), conegut també com equip de comunicació de dades (ECD), per exemple, un mòdem. Amb una connexió de mòdem nul, les línies de transmissió i recepció estan entrecreuades. Depenent del propòsit, de vegades també s'entrecreuen una o més línies d' encaixada. S'utilitzen diversos dissenys de cablejat perquè la connexió del mòdem nul no està dins l'estàndard RS-232.

Orígens[modifica]

Originalment, l'estàndard RS-232 es va desenvolupar i utilitzar per a màquines teleimpressores que podien comunicar-se entre elles a través de línies telefòniques. Cada teleimpressora estava connectada físicament al seu mòdem mitjançant una connexió RS-232 i els mòdems es trucaven entre ells per establir una connexió remota entre les teleimpressores. Si un usuari volgués connectar dues teleimpressores directament sense mòdems (mòdem nul), enllaçaria les connexions. El terme mòdem nul també pot referir-se al propi cable o adaptador, així com al mètode de connexió.[1] Els cables de mòdem nul van ser un mètode popular per transferir dades entre els primers ordinadors personals des de la dècada de 1980 fins a principis de la dècada de 1990.

Cables i adaptadors[modifica]

Un cable de mòdem nul

Un cable de mòdem nul és un cable sèrie RS-232 on les línies de transmissió i recepció estan entrecreuades. En alguns cables també hi ha línies d'interfície entrecreuades.[2][3] En moltes situacions s'utilitza un cable de sèrie directe, juntament amb un adaptador de mòdem nul. L'adaptador conté els enllaços creuats necessaris entre elssenyals

Esquemes de cablejat[modifica]

Diagrama de cablejat del mòdem nul DB-25
Diagrama de cablejat del mòdem nul DE-9

A continuació es mostra un diagrama de cablejat molt comú per a un cable de mòdem nul per interconnectar dos DTE (per exemple, dos ordinadors) que proporcionen una connexió completa, que funciona amb programari que es basa en l'afirmació adequada del senyal de detecció del portador de dades (DCD): [4]

Un costat Senyal
direcció
L'altre costat
Senyal i abreviatures Pin DB-25 PIN DE-9 PIN DE-9 Pin DB-25 Senyal
Marc Terra F G 1 1 F G
Dades transmeses TxD, TD 2 3 2 3 RxD
Dades rebudes RxD, RD 3 2 3 2 TxD
Sol·licitud d'enviament RTS 4 7 8 5 CTS
Esborra per enviar CTS 5 8 7 4 RTS
Terra del senyal SG 7 5 Comú 5 7 SG
Conjunt de dades a punt DSR 6 6 4 20 DTR
Detecció de portadors de dades DCD, CD 8 1
Terminal de dades a punt DTR 20 4 1 8 DCD
6 6 DSR

Aplicacions[modifica]

L'aplicació original d'un mòdem nul era connectar directament dos terminals sense utilitzar mòdems. Com que l'estàndard RS-232 va ser adoptat per altres tipus d'equips, els dissenyadors havien de decidir si els seus dispositius tindrien interfícies semblants a DTE o DCE. Quan una aplicació requeria que dos DTE (o dos DCE) es comuniquessin entre ells, llavors era necessari un mòdem nul.[5]

Els mòdems nuls s'utilitzaven habitualment per a la transferència de fitxers entre ordinadors o per a operacions remotes. En el sistema operatiu Microsoft Windows, la connexió directa per cable es pot utilitzar mitjançant una connexió de mòdem nul. Les versions posteriors de MS-DOS es van enviar amb el programa InterLnk. Ambdues peces de programari permeten el mapatge d'un disc dur en un ordinador com a unitat de xarxa a l'altre ordinador. No cal cap maquinari Ethernet (com ara una targeta d'interfície de xarxa o un mòdem) per a això.[6] Al sistema Commodore Amiga, una connexió de mòdem nul era una forma habitual de jugar a jocs multijugador entre dues màquines.

Referències[modifica]

  1. Lammert Bies. «RS232 serial null modem cable wiring and tutorial». lammertbies.nl. [Consulta: 26 desembre 2013].
  2. «Null Modem». nullmodem.com, 07-11-2008. [Consulta: 26 desembre 2013].
  3. «Nullmodem (9-9) - HwB». hardwarebook.info, 27-12-2006. [Consulta: 26 desembre 2013].
  4. «Null Modem». nullmodem.com, 07-11-2008. [Consulta: 26 desembre 2013].
  5. «ADTPro - ADTPro Serial Cabling». sourceforge.net, 25-01-2011. Arxivat de l'original el 2013-12-26. [Consulta: 26 desembre 2013].
  6. «MS-DOS External commands - INTERLNK». angelfire.com. [Consulta: 26 desembre 2013].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mòdem nul