MELIBEA (directori)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de lloc webMELIBEA
URLhttp://accesoabierto.net/politicas/ Modifica el valor a Wikidata
Tipusdirectori Modifica el valor a Wikidata
Comerç ?no comercial
Llenguaanglès i castellà Modifica el valor a Wikidata
Usuaritothom
CreadorGrup de recerca "Accés obert a la ciència"
Estatactiu

MELIBEA és un directori i, alhora, un estimador i validador de les polítiques institucionals d'accés obert (OA), pel que fa a la tasca científica i acadèmica. Com a directori, descriu les polítiques existents i com a validador, sotmet a l'anàlisi qualitativa i quantitativa, basant-se en el compliment d'un conjunt d'indicadors que reflecteixen les declaracions proveïdes d'una política institucional.[1][2]

MELIBEA és un complement dels serveis proporcionats per SHERPA/JULIET o ROARMAP, les altres dues fonts existents per conèixer l'existència de polítiques d'accés obert. La idea d'aplicar una seqüència d'interrogants que condueixin a l'elaboració d'una política clara, precisa i que reculli aspectes i detalls a tenir en compte a l'hora d'enunciar una política institucional d'accés obert, està inspirada en treballs de Peter Suber publicats el 2009.[3]

Funcionament[modifica]

Sobre la base dels valors assignats a un conjunt d'indicadors, ponderats segons la seva importància, l'estimador indica una puntuació i un percentatge de compliment per a cada política analitzada. La suma dels valors ponderats de cada indicador es converteix en una escala de percentatge per donar el que s'anomena "percentatge d'accés obert estimat", calculant-ho com s'explica a la secció Metodologia.[1]

Objectius[modifica]

Entre els objectius principals de MELIBEA es troben els següents:[4]

  • Establir indicadors que permetin visualitzar quines són les debilitats i punts forts d'una política institucional favorable a l'accés obert.
  • Proposar una metodologia que orienti les institucions sobre els aspectes a tenir en compte en l'elaboració d'una política institucional d'accés obert.
  • Oferir una eina per poder comparar els continguts de les polítiques entre institucions.

Metodologia[modifica]

L'anàlisi s'aplica sobre els documents institucionals que reflecteixen les polítiques en favor de l'accés obert per part d'universitats, centres de recerca i entitats finançadores. Aquests documents són sotmesos a avaluació, aplicant qüestions referides a aspectes descriptius (dades de la institució, informació sobre el document, etc.) i aspectes del contingut de les polítiques (requisit o recomanació, tipus de document, terminis dipòsit, barreres, cobertura, període d'embargament, incentius, sancions, etc.). A una part d'aquestes qüestions se'ls assigna una puntuació. El valor de cadascuna varia en funció dels termes en què s'expressi la pròpia política. A aquests valors se'ls aplica un factor de ponderació, se sumen i s'obté el valor ponderat.[5]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Melero, Remedios; Rodríguez Gairín, Josep Manel; Fenollosa, Pedro; Abadal, Ernest; Abad García, Francisca «MELIBEA. The open access validator: an approach to create and weight your open access policy». Open Repositories OR2010, Madrid, Spain, 6-9 July 2010, 2010 [Consulta: 3 juny 2017].
  2. Vincent-Lamarre, Philippe; Gargouri, Yassine; Larivière, Vincent; Harnad, Stevan «Estimating Open Access Mandate Effectiveness: The MELIBEA Score». Journal of the Association for Information Science and Technology (JASIST), Núm. 67, 2016 [Consulta: 3 juny 2017].
  3. Abadal, Ernest; Ollé, Candela. La edición universitaria en el contexto de la ciencia abierta. Editorial UOC, 12 de desembre de 2012, p. 93–95. ISBN 978-84-9029-999-9. 
  4. «MELIBEA, un directori de polítiques a favor de l'accés obert de la producció científica». Observatori de la Recerca (OR-IEC), 25-05-2017. Arxivat de l'original el 21 de juny 2017 [Consulta: 3 juny 2017].
  5. Melero, Remedios «MELIBEA Validador de políticas de acceso abierto». 4as Jornadas Os-Repositorios. "Políticas de promoción del acceso abierto", 05-03-2010 [Consulta: 3 juny 2017].

Enllaços externs[modifica]