MM5

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

El model MM5 (acrònim per a la 5a Generació del Model Meteorològic Mesoescalar conjunt de la Universitat Estatal de Pennsilvània i l'NCAR) és un model meteorològic de mesoescala emprat per a realitzar prediccions meteorològiques i projeccions climàtiques. És un model comunitari mantingut per la Universitat Estatal de Pennsilvània i el National Center for Atmospheric Research dels EUA.

L'última versió del model MM5 (versió 3.7) es va fer pública el mes de desembre de 2004, i les últimes correccions i millores d'aquesta versió es van fer el mes d'octubre de 2006.[1] Tot i ser un model que ja no es troba en fase de desenvolupament, és encara utilitzat a molts centres meteorològics de forma operativa, entre ells el Servei Meteorològic de Catalunya.[2]

El model WRF (Weather Research and Forecasting Model) va ser designat com el successor del model MM5, incloent-hi moltes de les capacitats disponibles dins del model MM5.[1]

Prestacions[modifica]

  • Capacitat de niamanet múltiple amb interacció en ambdues direccions o bidireccional entre els dominis, la qual cosa facilita l'estudi de fenòmens atmosfèrics per a diferents escales espacials i el disseny de prediccions a molt alta resolució.
  • Formulació d'una dinàmica no hidroestàtica, la qual permet que el model pugui ser emprat eficaçment per a representar moviments verticals amb dimensions de molt pocs quilòmetres.
  • Adaptació informàtica per a múltiples plataformes i per a la seva execució en manera multitasca sobre ordinadors de memòria compartida o distribuïda, la qual cosa permet reduir considerablement el temps de càlcul.
  • Inicialització automàtica amb diferents fonts d'anàlisis meteorològiques i observacions, incloent-hi capacitat d'assimilació 4-dimensional de dades (4D-var).
  • Assimilació variacional de dades convencionals i de satèl·lit durant la predicció.
  • Incorporació d'esquemes realistes de parametrització dels processos físics relacionats amb la radiació atmosfèrica, microfísica de núvols i precipitació, convecció per cúmuls, turbulència, i fluxos d'energia i moment (o quantitat de moviment) a la superfície terrestre.

Usos[modifica]

El model MM5 ha estat emprat per a molt diversos tipus de simulacions atmosfèriques:

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]