Compañía del Ferrocarril de Medina a Zamora y de Orense a Vigo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: MZOV)
Infotaula d'organitzacióCompañía del Ferrocarril de Medina a Zamora y de Orense a Vigo
Dades
Tipusempresa ferroviària Modifica el valor a Wikidata
Indústriaferrocarril Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1862
Reemplaçat perCompanyia Nacional dels Ferrocarrils de l'Oest Modifica el valor a Wikidata
L'estació de Las Torres de Aliste, a la província de Zamora.

La Compañía del Ferrocarril de Medina a Zamora y de Orense a Vigo, també coneguda per l'acrònim MZOV, fou una empresa de transport ferroviari espanyola que va tenir el seu període d'operacions des de 1862 fins a 1928, quan les infraestructures foren integrades en l'empresa pública Compañia Nacional de los Ferrocarriles del Oeste.

El 19 de febrer de 1861 es va concedir a Rafael Beltrán de Lis una concessió ferroviària sota l'empara de la llei General de Ferrocarrils de 1855 per a crear la Compañía del Ferrocarril de Medina a Zamora [1] que va iniciar la connexió de Galícia amb la Meseta. El traçat de la línia incorporava gran quantitat de túnels i ponts per salvar l'orografia de les províncies de Zamora i Valladolid, entre Medina del Campo i Zamora.

El 1864 va començar a treballar en la construcció del segon tram, entre Vigo i Ourense, passant a denominar-se Compañía del Ferrocarril de Medina del Campo a Zamora y Orense a Vigo o MZOV. En el projecte va participar Juan Flórez.

En 1928 l'Estat va nacionalitzar les empreses ferroviàries i les infraestructures de MZOV es van integrar a la Compañia Nacional de los Ferrocarriles del Oeste. El 1978 va ser absorbida per Cubiertas y Tejados, SA sent la nova denominació Cubiertas y MZOV.[2]

Referències[modifica]

  1. Enrique Pérez - Galdos «La compañía de los ferrocarriles de Medina del Campo a Zamora, y luego de Orense a Vigo como concesionaria y explotadora. Primera etapa 1862–1929. Primera parte: 1862 a 1879». Revista de Obras Públicas, 154, 3473, 2007, pàg. 51-66.
  2. «Compañía del Ferrocarril de Medina a Zamora y de Orense a Vigo». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.