Maena Juan Marquès

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMaena Juan Marquès
Biografia
Naixement9 novembre 1932 Modifica el valor a Wikidata
Palma (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Mort5 agost 2019 Modifica el valor a Wikidata (86 anys)

Maena Juan Marquès (Palma, 9 de novembre 19325 d'agost de 2019) fou una activista social, feminista i marxista mallorquina.

Va néixer el 9 de novembre de 1932 a la plaça de les tortugues de Palma.[1] Ho va fer dins una família nombrosa i rica. El seu besavi fou Vicente Juan Rosselló que es casà amb la filla del propietari de la fàbrica de teixits Can Ribas. Gràcies a la seva expansió i a la indústria es convertiren en la tercera família de Mallorca amb més anomenada. Precedits per la família March i la Salas. Va estudiar en el Col·legi de les Monges de la presentació del Pont d'Inca. Es va formar a La Falange convertint-se en infermera oficial. Després va estudiar assistència social, formant part de la primera promoció d'assistents socials a Mallorca.

Va pertànyer a Acció Catòlica, una institució que amb la perspectiva dels anys la trobaria molt clàssica però que li va obrir un nou món i aprendre a parlar en públic. Va ser la presidenta d'acció catòlica de Sant Nicolau durant molts d'anys.[2] Ha estat membre de l'Institut de Missioneres Seculars. La seva fe l'acompanyà tota la seva vida tot i que va anar evolucionant[3] a mesura que coneix la teologia de l'Alliberament i la teologia feminista.

Va combinar les seves idees cristianes amb la política, va simpatitzar amb les idees de Bandera Roja i del Partit Comunista, el Partit Socialista Popular de Tierno Galván i va lluitar sempre perquè un altre món, una altra Mallorca i una altra església fossin possibles[4]

Mar Sis[modifica]

El 1966 va fundar Mar Sis que en els seus orígens era una residència per a al·lotes estudiants que venies a Palma. Poc a poc va esdevenir en una associació cultural amb l'objectiu d'acollir iniciatives sindicals, culturals, laborals etc. i que constitueix un dels grups de la coordinadora de comunitats cristianes.

Fundació de Serveis de Cultura per al Poble[modifica]

El 1977 va crear Fundació de Serveis de Cultura per al Poble. Inicialment tenia la seu a Mar Sis i posteriorment es va traslladar al carrer Francesc de Borja Moll. Des d'ella s'han finançat molts de projectes culturals a barriades, tertúlies, conferències... Alguns d'ells:

  • Una revista, com un TBO que va escriure Guillem d'Efak sobre la història de Mallorca.
  • "Les converses de Son Roca" on es reunien un pic cada mes. Hi participaren personatges com: Felix Pons, Bernat Riutort, Miquel Àngel Llauger, Aina Genovart, Esperança Bosch...
  • Ona una revista progressista de Mallorca

Els darrers anys de la seva vida segueix participant de manera intensa en el món social [5]com a membre de ATTAC Mallorca.[6] Mor el mes d'agost de 2019 a Palma.[7]

Referències[modifica]

  1. Duran, Lourdes «Maena Juan Marqués "El mejor piropo que me han dicho es que no parezco mallorquina"». Diario de Mallorca, 16-05-2011.
  2. Bonnín Cortès, Maria. Maena Juan Marqués : una dona de coratge : de Can Ribas a Mar Sis. 1. ed. Mallorca (Palma): Lleonard Muntaner Editor, 2020. ISBN 978-84-17833-30-5. 
  3. Juan Marqués, Maena «Nuevos valores y nuevos pecados». Diario de Mallorca, 03-09-2010.
  4. «Mor l'activista feminista Maena Juan Marquès» (en catala). IB3, 07-08-2019. [Consulta: 17 març 2021].
  5. Ferrer, Mateu «Bauzá no quiere "yayoflautas" en casa». Diario de Mallorca, 30-05-2013, pàg. 4.
  6. «¿Nos atreveremos a «decrecer»?» (en castellà), 13-11-2009. [Consulta: 17 març 2021].
  7. «Muere Maena Juan, referente del feminismo cristiano». Diario de Mallorca.